06.07.2021.

Energetski obnovljena zgrada OŠ Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu

Završene radove na 15,2 milijuna kuna vrijednoj energetskoj obnovi Osnovne škole Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu obišao je danas župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Ugovorena sredstva za obnovu u iznosu od 4,8 milijuna kuna, osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je Zagrebačka županija, osnivač škole, osigurala 10,4 milijuna kuna.

Nakon obnove škola može računati na godišnju uštedu od 118.000 kuna na računu za grijanje, što je ušteda od čak 70% u odnosu na prijašnje stanje. Godišnja ušteda primarne energije iznosit će 74%, dok će se emisija štetnih stakleničkih plinova smanjiti za gotovo 72%. Zgrada će iz energetskog razreda „D“ prijeći u energetski razred „B“, a ono što je najvažnije za učenike i osoblje škole – energetskom je obnovom bitno povećana udobnost boravka u zgradi.

„Ovo je četvrta škola čija je energetska obnova sufinancirana sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoja, a gdje je nositelj projekta bila Zagrebačka županija. Uz OŠ Stjepana Basaričeka, europskim i novcem Zagrebačke županije obnovljen je kompleks zgrada velikogoričkih srednjih škola, Srednja škola Vrbovec i Područna škola Rakov Potok“ – rekao je župan Kožić nadodavši da je unatoč koronakrizi Županija nastavila s intenzivnom gradnjom škola i sportskih dvorana čija vrijednost premašuje 140 milijuna kuna. „Gradimo nove škole u Luki, dograđujemo školu i dvoranu u Pušći te gradimo sportske dvorane u Klinča Selima, Bedenici i Graberju Ivanićkom“, istaknuo je Kožić.

Obilasku škole prisustvovao je i gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš. „Radi se o jedinoj školi u našem gradu koja zadovoljava sve uvjete za održavanje jednosmjenske nastave te je zaslužila jednu ovakvu opsežnu obnovu“, rekao je Leš pohvalivši dosadašnju partnersku suradnju Grada i Županije na brojnim projektima kojima se zajedničkim snagama poboljšavaju uvjeti života u Ivanić-Gradu.

Vlatka Koletić, ravnateljica OŠ Stjepana Basaričeka koju godišnje pohađa više od 300 učenika te 90-ak učenika glazbene škole, istaknula je da će energetska obnova puno značiti kod uštede energije, ali i da će sada boravak u školi biti puno ugodniji. „Škola će stvarno zaživjeti najesen kad krene nastava, a do tada ćemo dobro upoznati novu tehnologiju u našoj školi i sigurno će uštede od jeseni biti još veće“, rekla je Koletić.