06.07.2021.

Ljetna škola arhitekture i baštine, Ivanić-Grad, 15-18 godina, 5.-9.7.2021.

Dragi učenici!
Pozivamo vas da sudjelujete u 𝐥𝐣𝐞𝐭𝐧𝐨𝐣 𝐫𝐚𝐝𝐢𝐨𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐚𝐫𝐡𝐢𝐭𝐞𝐤𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐢 𝐛𝐚š𝐭𝐢𝐧𝐞 𝐤𝐨𝐣𝐚 ć𝐞 𝐬𝐞 𝐨𝐝𝐫ž𝐚𝐭𝐢 𝐨𝐝 𝟓. 𝐝𝐨 𝟗. 𝐬𝐫𝐩𝐧𝐣𝐚 𝐮 Srednja škola Ivan Švear Ivanić Grad. Program je namijenjen učenicima od 15 - 18 godina.
Radionice su od 10:30 do 15 sati i uključuju praktičan rad, izradu maketa, predavanja o javnom prostoru, mogućnostima kreativnih arhitektonskih rješenja.
  • Radionice su besplatne
  • Svaki dan je osiguran ručak za sve polaznike
O projektu:
 

Sažetak programa / projekta

Ljetna radionica baštine i arhitekture je 5-dnevni program neformalnog obrazovanja namijenjen srednjoškolcima u dobi od 15-18 godina s ciljem senzibilizacije mladih za nastavak fakultetskog obrazovanja u domeni arhitekture i muzeologije. Navedene djelatnosti i daljnje obrazovanje mladih u tom području ključne su za razvoj kulturnih i kreativnih industrija u Republici Hrvatskoj. Program je u potpunosti besplatan za sudionike.

 

Opis programa / projekta    

Ljetna radionica baštine i arhitekture trajat će od ponedjeljka 5.7. do petka 9.7.2021. godine. Razvijanjem kreativnog mišljenja, znanja i vještina, šalje se jasna poruka mladima da aktivnim djelovanjem u kulturi i umjetnosti mogu biti dio vidljivih prostornih i društvenih promjena. Hrvatski školski sustav, od osnovne do srednje škole i fakulteta, karakterizira orijentiranost na teoretska znanja s nedovoljnom zastupljenošću praktične nastave i razvijanja motoričkih vještina učenika. Sve je teže motivirati učenike da se prilikom odabira budućih zanimanja opredijele za neki od tehničkih ili društvenih fakulteta s fokusom na očuvanje i popularizaciju kulturno-povijesne baštine. Posljedično, dolazi do smanjenja kvalitete i/ili postupnog nestajanja pojedinih vještina, a upravo su one neizostavan element u izvedbi kvalitetnih javnih prostora i kulturnih politika. Upravo manji gradovi imaju velik potencijal da sadržaji poput arhitektonsko-baštinskih radionica rezultiraju konkretnim poboljšanjem kvalitete javnih prostora.

 

Predavanja i praktične radionice provodit će se od ponedjeljka do petka u prostoru Srednje škole Ivan Švear. Programom će se obuhvatiti osnovni pojmovi iz arhitekture, krajobrazne arhitekture, muzeologije i interpretacije baštine. Sudionicima će se osigurati topli obrok svih dana trajanja radionice i sudionici će dobiti sažetak svih predavanja.

 

Ciljevi provedbe       

Ljetnom školom želi se senzibilizirati učenike srednjih škola za ove društvene smjerove i potaknuti na upis fakulteta u domeni očuvanja baštine, suvremenih arhitektonskih, urbanističkih i konzervatorskih praksi i dizajna. Ljetna škola će zahvaljujući angažmanu članova udruge (arhitekti, muzeolozi...) s opsežnim iskustvom iz prakse pružiti uvid u konkretne izazove i uspješne primjere s kojima se struka susreće i realizira.

 

Članovi udruge koji će provoditi program ljetne škole:

Ana Gašparović, predsjednica i interpretatorica baštine,

Saša Forić, arhitekt,

Srna Krtak, krajobrazna arhitektica,

Petra Vlahek, studentica arhitekture

 

Ciljane skupine

Program je namijenjen učenicima Srednje škole Ivan Švear u Ivanić-Gradu. Srednja škola Ivan Švear ujedno je i škola s najvećim brojem učenika u Zagrebačkoj županiji.

 

Očekivani rezultati   

Vjerujemo da će ovaj program utjecati da se mladi po završetku školovanja zadrže u svom gradu, te kroz poduzetništvo i poslovne u kulturnim institucijama nastave svoju karijeru i doprinesu održivom razvoju malih gradova, poput Ivanić-Grada. Udruga je u 2019. godini uspješno provela 10-dnevnu međunarodnu volontersku radionice "Mapiranje i dokumentacija industrijske baštine Ivanić-Grada" u suradnji s europskom organizacijom European Heritage Volunteers i Culture Hub Croatia. Navedeno uspješno iskustvo potaknulo nas je na osmišljavanje ovog programa.

 

Podrška:

Zagrebačka županija

Srednja škola Ivan Švear