05.10.2021.

U Ivanić-Gradu održana radionica o sufinanciranju energetske obnove kuća

Informativno-edukativna radionica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas je održana i u Ivanić Gradu. Tema radionice bilo je predstavljanje Javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća vrijednog 300 milijuna kuna, kojeg je Fond na svojim stranicama objavio 15.rujna.

Zainteresirani građani su se ovim putem informirali o mjerama prihvatljivima za sufinanciranje te o svim uvjetima koje trebaju zadovoljiti kako bi kuća bila prihvatljiva za sufinanciranje. Također, djelatnici Fonda su detaljno pojasnili popis potrebne dokumentacije, ali i demonstrirali rad u sustavu ePrijave.

„Fond je ove godine osigurao značajna sredstva za energetsku obnovu kuća - čak 300 milijuna kuna, što je značajno više no prošle godine. Ovisno o mjerama energetske učinkovitosti koje planiraju primijeniti u svojim domovima, građani mogu dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava. Postotak sufinanciranja ovisi o planiranim zahvatima, kao i uvjeti koje kuća mora zadovoljiti – poput energetskog razreda“ istaknuo je voditelj Službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije Mladen Ilijević, dodavši kako su djelatnici Fonda obišli čitavu Hrvatsku nastojeći svima pojasniti program i olakšati prijavu.

Vlasnici ili suvlasnici kuća u kojima je više od 50% površine namijenjeno stanovanju te imaju ili do 3 stambene jedinice ili do 600m2 površine, za sufinanciranje se mogu prijaviti isključivo ako u kući imaju prebivalište. Toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova kuća financira se s do 60% i to kućama energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj. Sredstva su dostupna i isključivo za korištenje obnovljivih izvora energije, bilo za sustave grijanja ili za proizvodnju električne energije. Međutim, za njih se mogu prijaviti samo kuće energetskog razreda C ili boljeg u kontinentalnoj odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj, kojima će na raspolaganju biti do 40, 60 ili 80% bespovratnih sredstava, ovisno o lokaciji.

Zaprimanje prijava za sufinanciranje kreće od 14.10. od 9 sati, a zainteresirani građani bi do tada trebali registrirati svoj korisnički račun, kako bi se na vrijeme mogli ulogirati i ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju. Sudionicima koji dokumentaciju već imaju spremnu, iz Fonda su skrenuli pažnju na ovogodišnji novi obrazac Izjave te su im savjetovali da radi promjene cijena na tržištu pribave nove ponude izvođača. Pritom je pojašnjeno kako su takve ponude informativnog karaktera te je kasnije izvođača moguće i promijeniti. S druge strane, dokumenti poput Izvješća o energetskom pregledu i Energetski certifikat vrijede više godina te ih nije potrebno ponovo izrađivati, ukoliko nakon njihovog izdavanja na kući nije bilo dodatnih građevinskih radova.

Kako bi postupak prijave učinio što jednostavnijim, pogotovo onima koji nemaju praksu korištenja elektroničkih prijava, Fond građanima sufinancira i korištenje stručne pomoći. Za to je osigurano do 500 kuna, a iznos se isplaćuje s ostalim troškovima energetske obnove, temeljem računa ili ugovora o djelu.

Vremena za realizaciju projekta ima dovoljno, s obzirom da korisnici imaju 24 mjeseca za provedbu radova. Odobrena sredstva isplaćivat će se u roku od 30 dana od dana dostave potpune dokumentacije za isplatu, među kojom je i novi energetski certifikat obnovljene kuće.