21.09.2021.

Ivanićani, iskoristite dodatnu priliku za sufinanciranje male sunčane elektrane

Grad Ivanić-Grad i Zelena energetska zadruga (ZEZ) nastavljaju kampanju “Ivanić-Grad, uključi se u sunce”, u sklopu koje su građani Ivanić-Grada u srpnju pozvani da se prijave na Javni poziv za sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju. Ta mogućnost Ivanićanima je i dalje otvorena, pri čemu trošak realizacije sunčane elektrane imaju priliku dodatno umanjiti prijavom na nedavno objavljeni javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Svi Ivanićani koji se prijave na poziv Grada i ZEZ-a za sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta sunčane elektrane, dobit će i stručnu podršku Zelene energetske zadruge u prijavi na trenutno otvoren javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća FZOEU.

“Prijave na javni poziv za energetsku obnovu kuća FZOEU počinju 14. listopada u 9 sati i obično se dostupna sredstva potroše vrlo brzo. Preporuka je biti spreman za prijavu u samom trenutku otvaranja poziva, a to zahtijeva pripremu dokumentacije već danas. Svim Ivanićanima koji iskoriste podršku Grada i ZEZ-a u sufinanciranju glavnog elektrotehničkog projekta, naš stručni tim na raspolaganju je za pripremu prijave na natječaj FZOEU”, objasnila je Melani Furlan iz Zelene energetske zadruge.

Uspješnom prijavom na javni poziv za sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta sunčane elektrane Grada i ZEZ-a, prijavitelj će projekt izraditi za 1.500,00 HRK (tržišna vrijednost kreće se između 3.000,00 i 5.000,00 HRK), dok se uspješnom prijavom na javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća FZOEU može ostvariti do 40% sufinanciranja realizacije sunčane elektrane na području Ivanić-Grada. Građani Ivanića time dobivaju priliku značajno smanjiti trošak realizacije, odnosno razdoblje povrata ulaganja u sunčanu elektranu, koje obično traje od 8 do 10 god.

Uz ovakvu financijsku i administrativnu podršku u realizaciji sunčane elektrane, cilj Grada i ZEZ-a je olakšati građanima odluku o ugradnji, a sve u svrhu poticanja korištenja sunca kao lokalnog, obnovljivog izvora energije. Time će se dati doprinos smanjenju ugljičnih emisija i pomoći očuvanju klime, ali i doprinijeti održivom razvoju Ivanić-Grada.

JAVNI POZIV: https://www.zez.coop/ivanic-grad-ukljuci-se-u-sunce/

Dodatne informacije o ugradnji sunčane elektrane i ovim prilikama za sufinanciranje, građani mogu saznati putem “Sunčanog telefona” Zelene energetske zadruge na broju 01 2090 404 ili putem e-maila [email protected].