06.04.2022.

Poljoprivredna komora Gradišće iz Austrije se pridružuje ovogodišnjoj Bučijadi

Koji su opći preduvjeti za razvoj ekološke poljoprivrede, kako zaštititi bilje, a suzbiti korov, kako certificirati eko proizvode i ostati dosljedan u eko poljoprivrednoj proizvodnji – samo je dio tema o kojima se razgovara na dvodnevnoj edukaciji poljoprivrednih proizvođača s područja Zagrebačke županije u sklopu provedbe Programa razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji do 2030.

Edukaciju vode stručnjaci Poljoprivredne komore Gradišća s čijim je predstavnicima zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović potpisao Ugovor o provedbi Plana izobrazbe poljoprivrednih savjetnika i proizvođača Zagrebačke županije o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Teorijski dio edukacije održava u hotelu Sport u Ivanić-Gradu, dok će se praktičan dio održati u austrijskoj pokrajini Gradišće koja je u posljednjih dvadesetak godina udeseterostručila broj ekoloških poljoprivrednih gospodarstava i postala vodeća ekološka pokrajina u Austriji.

U ime grada domaćina edukacije, Ivanić-Grada, uzvanike je pozdravio gradonačelnik Javor Bojan Leš koji je ovim putem s veleposlanikom Republike Austrije u Hrvatskoj Josefom Markusom Wuketich i predsjednikom Poljoprivredne komore Gradišće Nikolausom Berlakovich dogovorio posjet proizvođača bučinog ulja I proizvoda od buče na ovogodišnjoj Bučijadi u Ivanić Gradu te će tako ovogodišnja Bučijada imati I inozemne Izlagače proizvoda od buče što smatramo velikim uspjehom za našu manifestaciju.

Prilikom potpisivanja ugovora predsjednik Poljoprivredne komore Gradišće Nikolaus Berlakovich istaknuo je kako njihova komora ima stoljetnu tradiciju te da već četrdesetak godina potiče svoje poljoprivrednike da prijeđu s konvencionalne na ekološku poljoprivredu. Koliko su uspješni najbolje govori usporedni podatak prema kojem EU trenutno ima 8,5 posto ekološke proizvodnje, Austrija 26 posto, a pokrajina Gradišće čak 38 posto.

Podršku suradnji uputio je i veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj Josef Markus Wuketich istaknuvši kako ekološka poljoprivreda itekako ima budućnost što je i zacrtano u Akcijskom planu EU koji predviđa rast eko proizvodnje na 25%.