30.06.2022.

Grad Ivanić-Grad uspješno je proveo projekt „Zaželi, radi, pomaži!“

Projekt je sufinancirala Europska unija sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, u trajanju od 19. veljače 2020. do 19. kolovoza 2022., a vrijednost projekta je 3.110.593,20 kn. Korisnik projekta je Grad Ivanić-Grad, a partneri projekta Općina Križ i Kloštar Ivanić. Na završnoj konferenciji koja se održala 30. lipnja 2022. okupili su se predstavnici partnera na projektu, dionika lokalne zajednice i ostavi s kojima je kroz projekt ostvarivana suradnja. U izlaganju je predstavljen cjelokupni rad projekta, sa svim njegovim prednostima i nedostacima te se kroz sliku i riječ zaposlenica prikazala njihova svakodnevica.

U sklopu projekta zaposlilo se 16 žena koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada (ciljana skupina su žene s najviše završenom srednjom školom, starije od 50 godina, pripadnice ranjivih skupina; evidentirane kao nezaposlene osobe na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje) na rok od 24 mjeseca. Žene su skrbile o oko 120 starije osobe u potrebi pomažući im oko održavanja higijene prostora, donošenju namirnica i lijekova, socijalne uključenosti i psihosocijalne podrške. „Kako se približio rastanak s projektom, sve sam se više stavljao u poziciju korisnika – da je to netko moj kome je ta pomoć trebala. Svima nam je cilj da ovaj vrijedan projekt zaživi i bez europskih sredstava i da ostane u ovom obliku, jer korisnici trebaju pomoć, a žene trebaju posao“, naglasio je zamjenik gradonačelnika Grada Ivanić-Grada Tomislav Cuvaj . Najavio je kako će se ponovno aplicirati na natječaj ukoliko isti bude otvoren, ali da će se pokušati iznaći rješenje koje bi bilo ostvarivo ukoliko natječaja više ne bude.

Projekt „Zaželi, radi, pomaži!“ ostvaruje osnovni cilj Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020., a to je doprinos rastu zapošljavanja i jačanju socijalne kohezije u Hrvatskoj, u okviru Specifičnog cilja 9.i.1 Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti kroz promociju integracije na tržište rada i socijalne integracije ranjivih skupina, i borba protiv svih oblika diskriminacije. Potrebnim korisnicima pomagalo je 9 žena u Gradu Ivanić-Gradu, 4 žene u Općini Križ i 3 žene u Općini Kloštar Ivanić. „Za korisnike na području naše Općine ovaj projekt je značio jako puno pogotovo oko pomoći u domaćinstvu. Ove žene bile su im sve. Nadamo se da će projekt ponovno zaživjeti jer ljudi stvarno tu pomoć trebaju. Slučajeva će samo biti sve više i moramo im pomoći“, rekao je načelnik Općine Kloštar Ivanić Željko Filipović.

„Ušli smo u projekt sa željom pomoći. Prema iskustvima s terena, postoji sociološka i psihološka dimenzija cijele ove priče. Osim fizičke pomoći za 30-tak osoba, osobe o kojima su skrbile su većinom same, nemaju nikoga ili su im bližnji daleko. Uz današnji tempo života, razgovor i društvo  su neprocjenjiva pomoć koju su zaslužili. Zahvalan sam svima na sudjelovanju u projektu i nadam se da će se nastaviti“, istaknuo je načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Žene su koristile bicikle kako bi lakše, ekonomičnije i ekološki prihvatljivije obišle korisnike i tablet računala putem kojih su planirale svoje radne aktivnosti i vodile evidenciju rada. U zadnjoj godini rada pristupile su programu obrazovanja, čime su stekle uvjerenje za osposobljavanje za njegovateljicu i gerontodomaćicu, čime se želi unaprijediti njihov položaj na tržištu rada.   „Aktivnosti zaposlenih žena bile su da pomognu starijim i nemoćnim osobama koje su u potrebi u smislu pomoći održavanja higijene i prostora, odlaska u trgovine, naručivanje i praćenje kod liječnika, ali i ono što im je itekako potrebno – druženje, razgovor, osjećaj da imaju nekoga kome se mogu obratiti u bilo kakvom slučaju ili jednostavno podijeliti teret ili radost svoje svakodnevice“, kazala je voditeljica projekta Valentina Šipuš, te je dodala kako je proteklih dana bilo puno suza i tuge što projekt završava, a nada se da će se otvoriti novi natječaj kako bi se projekt nastavio.

Dodatno, svaki krajnji korisnik tijekom razdoblja provedbe projekta mjesečno je primao paket s higijenskim potrepštinama za održavanje kućanstva i osobne higijene. Šipuš je osobito naglasila koliko su sada zaposlenice na projektu osnažene za traženje novog posla jer su stekle mnogo znanja i vještina - od organizacije rada do komunikacijskih i socijalnih vještina, ali i samopouzdanja i svijesti o dobrobiti posla. Kreativne djelatnice su izradile poklone koji su uručeni predstavnicima institucija u znak zahvalnosti za pruženu priliku rada i podršci u njemu.