22.08.2023.

Uspješno održan 52. Memorijal Stjepan Grgac

U nedjelju 20. kolovoza održan je 52. Memorijal Stjepan Grgac, prestižno biciklističko natjecanje koje je okupilo 184 biciklista iz 9 zemalja (Slovenija, BiH, Srbija, Crna Gora, Mađarska, Njemačka, Saudijska Arabija, Oman i Hrvatska). Šest uzbudljivih utrka održano je na raznolikim stazama, privlačeći pažnju ljubitelja biciklizma diljem regije.

Memorijal su otvorili najmlađi, djevojčice do 14 godina i dječaci do 13 godina, na stazi dugoj 19,6 kilometara od Ivanić-Grada do Graberja Ivanićkog i nazad. Najspretniji među njima bili su natjecatelji iz Kolesarskog kluba Adria Mobil. Žiga Vrtar je zauzeo prvo mjesto, prateći ga klupske kolegice Maja Vurušić i Neža Rezelj.

U kategoriji do 14 godina, na stazi dugoj 20,6 kilometara do Graberja Ivanićkog i nazad, pobijedio je Vid Mervar iz istog kluba s vremenom od 36 minuta i 18 sekundi, postigavši prosječnu brzinu od 34 kilometara na sat. Denis Lebar iz KK Tropovci zauzeo je drugo mjesto, dok je trećeplasirani bio Anej Resman iz KK Perutnina Ptuj.

Na dužoj stazi od Ivanića do Križa i nazad, duljine 35,7 kilometara, dječaci do 15 godina i djevojke do 17 godina pokazali su svoje vještine. Alen Žiga iz KK Tropovci osvojio je prvo mjesto, dok su Maja Bohak iz KK Perutnina Ptuj i njezin timski kolega Nika Vidovič zauzeli drugo i treće mjesto.

Kategorija Kadeta i Žena donijela je dominaciju Pogi Teama UAE Generali, zauzevši sva tri vodeća mjesta na stazi dugačkoj 64,6 kilometara od Ivanić-Grada do Popovače i nazad. Redoslijed pobjednika bio je sljedeći: Vanja Kuntarič Žibert, Žan Lopatič te Žiga Hamun.

Utrka za Juniore ove je godine ujedinila kategoriju veterana. Izazovna utrka od 99 kilometara na stazi od Ivanića do Kutine i natrag testirala je vještine mnogih natjecatelja. Vozači KK Adria Mobila još su jednom pokazali svoju iznimnu spremnost, zauzevši prva dva mjesta s Anžetom Ravbarom i Vidom Murnom. Treće mjesto pripalo je Tinetu Jenku iz Pogi Team UAE Generali.

Slovenski biciklisti dominirali su u svim kategorijama, a ta dominacija se nastavila i u kategoriji Elite/U23, gdje je staza dugačka 139,0 kilometara vodila od Ivanića do Garešnice i natrag. Vozači mebloJOGI Pro-concrete tima osvojili su sva prva tri mjesta: Matic Žumer, Marko Pavlič i Primož Kirbiš. Pobjedničko vrijeme od 3 sata, 19 minuta i 18 sekundi, uz prosječnu brzinu pobjednika od 41,85 kilometara na sat, bilo je dovoljno za njihovu impresivnu pobjedu.

Ovogodišnji Memorijal Stjepan Grgac ne samo da je okupio iznimno talentirane bicikliste iz raznih zemalja, već je i pružio uzbuđenje i natjecateljski duh koji će ostati dugo u sjećanju svih sudionika i gledatelja.