30.03.2023.

[VIDEO] Ivanić-Grad domaćin trećeg partnerskog sastanka “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju”

Danas je u Konferencijskoj dvorani Specijalne bolnice Naftalan započeo treći partnerski sastanak Dobra energija – “Solarna energija za energetsku tranziciju” .

Projekt “Dobra energija – SEET” je usmjeren na povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, čime doprinosi ostvarenju ciljeva Strategije niskougljičnog razvoja RH do 2030. s pogledom na 2050. godinu i Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za RH, kao i plana Europske unije za zelenu tranziciju Spremni za 55 %.

“Unatoč bogatom potencijalu solarne energije u našoj zemlji, u ukupnom energetskom miksu Hrvatske tek je oko 0,5 % električne energije iz Sunca. Projektom „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju (SEET)“ cilj nam je povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj te smo usredotočeni upravo na solarnu energiju. Povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora čini vrijednu investiciju u poboljšanje kvalitete života i održivi razvoj hrvatskih gradova i lokalnih zajednica. Ono će ih ujedno učiniti energetski neovisnijima, a time i otpornijima na društvene i okolišne promjene i krize” -rekao je Aleksandar Major kordinator projekta .

Projekt uključuje realizaciju 22 integrirane solarne elektrane ukupne snage 1 MW na javne objekte na području županije i gradova partnera projekta, što će uključivati portfelj različitih projekata, ovisno o tipu, potrebama i lokaciji pojedinog objekta. Raznovrsnost portfelja projekata iskoristit će za definiranje preporuka za optimizaciju ulaganja u sunčane elektrane u Hrvatskoj, čime će projekt pomoći ekonomičnosti i pojednostavljenju procesa ulaganja u sunčane elektrane na javnim objektima diljem zemlje u budućnosti.

“Grad Ivanić-Grad je u okviru ovog projekta ostvario sufinanciranje za postavljanje fotonaponskih elektrana na devet objekata (četiri dječja vrtića, zgrada Komunalnog centra i Javne vatrogasne postrojbe, Spomen dom Alojz Vulinec, Poduzetnički inkubator, kuglana i svlačionice na SP Zelenjak te Društveni dom Posavski Bregi) ukupne instalirane snage 148 kWp” – rekao je gradski Pročelnik za komunalno gospodarstvo Dražen Hlad.

Projekt „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“ financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.