09.05.2023.

Učenje kroz igru: Djeca u Ivanić-Gradu upoznata s osnovama prometne kulture

U Ivanić-Gradu je danas održana preventivna akcija pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe”, u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska, te pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Grada Ivanić-Grada. Akciji su se pridružili i PU zagrebačka, GDCK Ivanić-Grad, VP Ivanić-Grad i OŠ Stjepana Basaričeka.

Cilj akcije bio je edukacija djece o prometnoj kulturi i važnosti sigurnog ponašanja u prometu. Program se sastojao od multimedijskog interaktivnog predavanja, gdje su djeca kroz igru učila prepoznavati opasnosti, pravilno se ponašati te razumjeti horizontalnu i vertikalnu signalizaciju u svrhu povećanja sigurnosti. Drugi dio programa bio je praktičan, gdje su djeca samostalno upravljala vozilima za obuku na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i prometne policije. Na taj su način djeca u sigurnom okruženju učila preuzimati odgovornost, predviđati opasnosti i uviđati uzročno-posljedičnu vezu ponašanja u prometu.

Zamjenik gradonačelnika Tomislav Cuvaj, koji se pridružio akciji, istaknuo je važnost ovakvih programa u edukaciji mladih naraštaja. Ova akcija doprinosi usvajanju teoretskog znanja o pravilnom i nepravilnom ponašanju pješaka i biciklista, ponašanju u javnom prijevozu, svrsi reflektirajuće odjeće te raspoznavanju zvučnih signala u prometu.

Od 2013. godine do danas kroz obuku je prošlo više od 100.000 učenika drugih i trećih razreda u preko 200 osnovnih škola diljem Hrvatske. Ova akcija predstavlja važan doprinos prometnoj kulturi i sigurnosti u prometu te je od neprocjenjive važnosti za edukaciju mladih naraštaja.