28.11.2023.

22. Smotra muških pjevačkih skupine Hrvatske

U suradnji KUD-a „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi i Pučkog otvorenog učilišta Ivanić Grad u Maloj sali Pučkog otvorenog učilišta održana je 22. Smotra muških pjevačkih skupine Hrvatske.

Sudionici smotre su muške pjevačke skupine koji se amaterski bave čuvanjem starinskih pjesama svojega užeg zavičaja te načina njihova izvođenja, a svake godine nastupa desetak muških pjevačkih skupina iz različitih krajeva Hrvatske. Ove godine na smotri su sudjelovali: KUD „Prigorje“ Križevci, KUD "Obreška" Donja Obreška, MPS „Zavičaj“ Pakoštane, KUD „San Marino“ Lopar, MPS „Baće iz Bošnjaka“ Bošnjaci, KUD „Berislavić“ Novi Grad, MPS „Sinovi atara“ Zagreb, KUD „Orljava“ Pleternica, KUD „Graničar“ Cvitović, KUD „Srce Zagore“ Kaštel Gomilica i Pučki pivači „ Sveta Cecilija“ Kaštel Lukšić

Održavanjem ovakvog tipa Smotre pridonosimo očuvanju muškog pjevanja u svim dijelovima Lijepe naše, kojeg je na žalost u svim krajevima iz dana u dan sve manje. Na taj način, doprinosimo da se starinski napjevi prenose iz starije generacije na mlađe. Također nam je  cilj popularizirati muško pjevanje, potaknuti na istraživanje muških napjeva pojedince i KUD-ove, kao i sačuvati od zaborava ono što je već dijelom narodne baštine pojedinog kraja.

KUD „Ogranak seljačke sloge“ kao organizator od prvog dana surađuje s najeminentnijim stručnjacima na polju vokalne tradicijske glazbe. Stručni odbor smotre sačinjavaju: Ivan Ivo Ivančan i Joško Ćaleta. Svake godine se izdaje i popratni materijal smotre u obliku knjižice. U knjižici se mogu naći sve informacije vezane uz smotru, te gostujuće skupine.

Smotru je otvorio predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije Zlatko Herček.