07.04.2024.

ŠkrletOvO privuklo brojnu publiku željnu vrhunske zlatne kapljice

Šesta po redu manifestacija ŠkrletOvO u organizaciji Turističke zajednice Ivanić-Grada i Udruge škrlet Moslavina, održana je u subotu u Hotelu Sport u Ivanić-Gradu. Od 2018. godine, ovo događanje ima za cilj popularizaciju škrleta, jedinstvene sorte koja raste na moslavačkim brežuljcima.

-Uz kušanje vina različitih proizvođača iz našeg kraja, promičemo Moslavinu kao regiju i Ivanić-Grad, a škrlet kao autohtonu sortu vina ovog kraja sljubljujemo s hranom kako bi dobili lijepu zaokruženu priču- istaknuo je gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, dodavši da oni kao Grad ponose škrletom i vinarima.

-Krenuli smo iz nule, a cilj nam je postati prepoznatljiva sorta na vinskoj karti koja nas sve zajedno veže- poručio je Leš.

Nastavno na povezivanje vinarstva i turizma, Ana Gašparović, direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada, rekla je kako vinari u ovom kraju imaju najkvalitetnije prihvatne kapacitete za posjetitelje.

-Posjetiteljsko iskustvo koje oni mogu pružiti je na zavidnoj razini. Turisti žele cjelovito iskustvo, strukturirani proces od dolaska do odlaska, uz primjenjivu interpretaciju vinske baštine usmjerenu prema gostu. U kontekstu održivog turizma poljoprivredu gledamo kao cjelinu. Ulaganja u kušaonice su izrazito financijski zahtjevna, no ona će na kraju duže zadržati gosta koji će biti zainteresiran i za ponovni dolazak. Dobra organizacija, prometna dostupnost i uređenje vinarija velike su prednosti našeg kraja koje cijene i vrednuju današnji turisti- rekla je Gašparović.

Proizvođači okupljeni u Udrugu škrlet Moslavina već sedam godina promoviraju škrlet i rade na njegovoj popularizaciji. Škrlet je najznačajnija autohtona sorta cijele kontinentalne Hrvatske, a poglavito šire zagrebačke regije. U toj činjenici postoji veliki potencijal za njegov rast i bolje pozicioniranje na vinskoj sceni. Na tu temu održan je i panel koji je vodila prof. dr. Zvjezdana Marković s Agronomskog fakulteta.

Gipsy jazz band “Oridano” upotpunio je večernji u promenadnom kušanju škrleta 12 vrhunskih vinara – Vina Kezele, Vinarija Voštinić – Klasnić, Vinarija Florijanović, OPG Ivan Kosovec, Klet Romić, Vina Glavica, Vina Seletković, Vina Košutić, Lagena Winery, OPG Zoran Jančar, Vinarija Miklaužić i Vinarija Mikša.