22.06.2024.

Obilježavanje Dana antifašističke borbe u Ivanić-Gradu

Povodom obilježavanja 22. lipnja, Dana antifašističke borbe, danas su u Parku žrtava fašizma u Ivanić-Gradu položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na pale borce i žrtve fašizma iz Drugog svjetskog rata.

Uz predstavnike Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Ivanić-Grada, vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici udruga hrvatskih branitelja, predstavnici političkih stranaka te građani Ivanić-Grada. U ime Grada Ivanić-Grada, vijenac je položio gradonačelnik Javor Bojan Leš u pratnji svog zamjenika Tomislava Cuvaja.

Gradonačelnik Leš je tom prilikom izjavio: “Moram reći prvenstveno da odajemo počast svima onima koji su u Drugom svjetskom ratu, na pobjedničkoj strani antifašističke koalicije, donijeli pobjedu i oslobođenje od fašizma. Znamo da je na području našeg grada i dviju općina postojala jaka struktura partizanskog pokreta koja je odigrala veliku ulogu u oslobođenju tadašnje Jugoslavije od fašista i terora fašističkog režima. Svim žrtvama treba svakako dati počast, već tu su postavljeni temelji moderne Hrvatske na principima jednakosti, slobode i prava svih ljudi da izražavaju svoje mišljenje.

Prije svega zahvaljujem predstavnicima grada, udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, našim članovima antifašista i građanima koji su se danas odazvali ovdje u Ivanić-Gradu da obilježimo sutrašnji praznik Republike Hrvatske. Središnja svečanost će se sutra održati na tradicionalnom mjestu u Brezovici, u organizaciji Vlade Republike Hrvatske i uz sudjelovanje Saveza antifašista Hrvatske, povodom 83. obljetnice formiranja prvog partizanskog hrvatskog odreda, tada jednog od rijetkih u Europi. S punim pravom je 22. lipanj Dan antifašističke borbe, službeni praznik Republike Hrvatske,” izjavio je Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Ivanić-Grada, Boris Kovačić.

Dan antifašističke borbe obilježava se u spomen na 22. lipnja 1941. godine, kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. To je bio početak organizirane borbe protiv fašističkih i nacističkih okupatora u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od petsto tisuća hrvatskih građana.