05.06.2024.

Spremnost vatrogasnih snaga Zagrebačke županije na visokom nivou: Smotra vatrogasaca u Ivanić-Gradu

Kako bi se provjerila spremnost vatrogasnih snaga prije protupožarne sezone, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije organizirala je smotru vatrogasaca, vozila i opreme u Ivanić-Gradu. Na smotri je, u ime Županije, prisustvovao načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije i zamjenik župana Ervin Kolarec. Kolarec je istaknuo da Zagrebačka županija prepoznaje rad vatrogasaca i snažno stoji uz njih, naglašavajući kako su vatrogasci najveća snaga civilne zaštite te da se svake godine povećavaju sredstva za njihov rad, kupnju opreme i vozila.

Dario Kezerić, zapovjednik VZ Zagrebačke županije, objasnio je da je smotra prvi korak kako bi vatrogasci bili spremni za izvanredne dislokacije na priobalje, ali i u ostale dijelove Hrvatske. „Svake godine imamo sve složenije i opasnije situacije, ne samo kod gašenja požara, nego i u slučaju nevremena i obrane od poplava“, rekao je Kezerić. Smotra je usmjerena na provjeru planskih dokumenata, zadovoljavajuće osobne zaštitne opreme, obavljenih liječničkih pregleda i ispitivanja voditelja intervencija. Također, provjereno je stanje vozila, njihova zvučna i svjetlosna signalizacija, radio veza s županijskim vatrogasnim operativnim centrom, te opremljenost vozila motornim pilama, kosijerima i naprtnjačama.”

Ljude koje upućujemo na izvanrednu dislokaciju moraju biti pripremljeni za ostanak na terenu 72 sata, a naša logistika samodostatna za 48 sati“, dodao je Kezerić.

Za izvanredne dislokacije, kroz četiri operativne grupe, angažirana su 102 vatrogasca iz javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava, te 24 vozila. Na redovne dislokacije vatrogasci Zagrebačke županije odlaze 20. lipnja ove godine u Nin te na otoke Brač, Hvar i Ugljan.

Na smotri je prisustvovao i načelnik Stožera civilne zaštite grada Ivanić-Grada Tomislav Cuvaj koji je izrazio ponos zbog ovakvih ljudi.

Za Javnu vatrogasnu postrojbu, potpisali smo sporazum do 2025. godine da bi vatrogastvo ostalo na zavidnom nivou. Možemo biti ponosni na vatrogasce, oni su pravi primjer djelovanja u zajednici. Imamo javnu vatrogasnu postrojbu koja zapošljavaizmeđu 30 do 40 vatrogasaca. S volonterima, prema potrebi možemo imati 300 vatrogasaca na licu mjesta.

Predsjednik VZ Zagrebačke županije, Slavko Povrlišek, istaknuo je da su vatrogasci Zagrebačke županije stručno osposobljeni i spremni izvršiti svaku zadaću koja se pred njih stavi.