06.06.2024.

[VIDEO] Svečanom sjednicom i dodjelom priznanja Ivanić-Grad proslavio Dan grada

Grad Ivanić-Grad svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježio je Dan grada, prisjećajući se 8. lipnja 1871. godine kada je trgovište Ivanich dobilo status i naslov grada. Na svečanosti su prisustvovali brojni gosti i uzvanici, uključujući izaslanika Vlade RH i gradonačelnika Zaprešića Željka Turka, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnika prijateljskog Trilja Ivana Bugarina, zamjenika župana Zagrebačke županije Damira Tomljenovića, predsjednika Skupštine Zagrebačke županije Matu Čička te mnoge gradonačelnike i načelnike susjednih gradova i općina.

Prije sjednice, kod spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata položeni su vijenci i upaljene svijeće, odajući počast onima koji su dali život za slobodu Hrvatske.

Predsjednik Gradskog vijeća, Željko Pongrac, istaknuo je kako su pred gradom veliki izazovi. “Naši ciljevi su dostižni ako smo zajedno i ako to zaista želimo. Ponosni smo na sve naše sportaše, kulturnjake, učenike, studente i njihove profesore, kao i na gospodarstvenike koji na najbolji način oslikavaju naš grad. Vjerujemo u Ivanić i njegove građane, i pokazujemo da smo sredina u kojoj se lijepo živi,” rekao je Pongrac, naglašavajući cilj predati Ivanić budućim generacijama još boljim i ljepšim.

Gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš zahvalio se svim građanima i djelatnicima na njihovom doprinosu. „Bez vas naš grad ne bi danas bio ovako prekrasan. Želim da se uključite u sve gradske aktivnosti, da i dalje dajete sebe u izgradnju ovog grada i da svi zajedno činimo Ivanić-Grad sve ljepšim,” poručio je Leš.

Izaslanik predsjednika Vlade RH i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk istaknuo je kako razvoj sredine i društva prije svega ovisi o ljudima. „Živjeti i raditi u Ivanić-Gradu je privilegija zbog visokog standarda i kvalitetnog života. Rijetko se vidi gradonačelnik koji tako puno radi, a tako se malo hvali,” rekao je Turk, dodajući kako projekti i vizije uvijek nalaze sredstva.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović rekao je kako je Ivanić-Grad postao moderan i razvijen grad s vizijom za budućnost. Najavio je daljnje poticanje razvoja školstva, novih stambenih objekata, poljoprivrede i zelenih područja, te ekološke proizvodnje. „Energetski ćemo obnoviti zgradu Doma zdravlja, županijske zgrade i Osnovnu školu Đure Deželića u što ćemo uložiti 2,7 milijuna eura,” najavio je Tomljenović.

Posebna čast ukazana je proslavljenom hrvatskom skijašu Ivici Kosteliću koji je proglašen počasnim građaninom Ivanić-Grada. „Uvijek sam se osjećao kao građanin ovog grada. Ivanić je uvijek dio mog života, utočište, izvor sreće i mirnoće. Nakon skijaške karijere vratio sam se ovdje gdje se osjećam povezan s ovim krajem,” rekao je Kostelić.

U sklopu svečane sjednice dodijeljena su i javna priznanja:

Nagrada Grada Ivanić-Grada za Đuro Bundek: trgovačkom društvu Aquachem d.o.o. za iznimna dostignuća i promicanje gospodarskog razvoja.

Nagrada Grada Ivanić-Grada Stjepan Basariček: Andrei Belić, Kruni Božiću, Marku Šepatu, KUD-u Posavski Bregi i Štefici Vanjek za doprinos u odgoju, obrazovanju, socijalnoj skrbi, znanosti, umjetnosti, kulturi i medijima.

Nagrada Grada Ivanić-Grada Đuro Stjepan Deželić: Ivici Spevecu, Marici Svetlečić, Zajednici tehničke kulture Ivanić-Grad, Udruzi Tetragon i DVD-u Donji Šarampov za doprinos u humanitarnim djelatnostima, zdravstvu, ekologiji, zaštiti okoliša, sportu, tehničkoj kulturi i inovacijama
.
Nagrada za životno djelo Ivanić Tvrđa: Željku Duhu za trajni doprinos u znanosti, stručnom, umjetničkom i pedagoškom radu.

Proslava Dana grada završila je u duhu zajedništva i ponosa, s vizijom svjetlije budućnosti za Ivanić-Grad i njegove građane.