16.05.2024.

[VIDEO] U Ivanić-Gradu otvorena izložba inovacija i kreativnosti

U Hotelu Sport u Ivanić-Gradu svečano je otvorena deveta Izložba inovacija I3G, koju organizira Elektronički i računalni klub. Ove godine izložba okuplja stotinjak izlagača, uglavnom mladih inovatora, učenika osnovnih i srednjih škola te studenata iz svih krajeva Hrvatske.

Na izložbi su predstavljeni najzanimljiviji i najkreativniji radovi, među kojima se ističu automatska hranilica za pse, multimedijski robot, pametni šah, pametno školsko zvono, autonomna kosilica i niz drugih inovativnih projekata. Uz izložbene štandove, organiziran je bogat popratni program s radionicama i predavanjima iz različitih područja, od robotike do klimatologije i ekologije.

Lijepo je vidjeti radove koji su poprilično zahtjevni, i robotički i informatički. Na izložbi sudjeluju izlagači gotovo iz cijele Hrvatske – od osnovnih i srednjih škola, preko fakulteta do samostalnih inovatora“, rekao je Josip Kožar, predsjednik Elektroničkog i računalnog kluba. Dodao je kako je cilj izložbe povezati mlade ljude s uspješnim inovatorima.

Izložbu je otvorila Jadranka Dujić Frlan, pročelnica Zagrebačke županije za kulturu, sport, tehničku kulturu i civilno društvo. „Značaj ove izložbe je velik. Inovatori imaju priliku međusobno se upoznati, razmijeniti iskustva i znanja, a kasnije, kroz život, i surađivati. Ovo je odlično mjesto za prvi susret,“ rekla je pročelnica. Naglasila je kako je Zagrebačka županija uložila znatna sredstva u Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu, kako bi srednjoškolcima omogućila praćenje suvremenih tehnologija i stjecanje vrhunskih znanja.

Ivan Vlainić, predsjednik Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije, istaknuo je da su ovakva događanja prilika za inovatore da izađu iz samozatajnosti i pokažu ono na čemu su radili tijekom protekle godine. „Na ovakvim manifestacijama, moglo bi se reći, najmlađi naraštaj zarazi se virusom tehničke kulture. Potičemo kreativnost i sve više inovacija završava kao prototip ili gotov proizvod,“ rekao je Vlainić, dodavši da je inovativnost na izložbi u Ivanić-Gradu svake godine sve veća.

Zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada, Tomislav Cuvaj, u svom pozdravnom govoru rekao je: “Ogromna je pozitivna energija tih mladih ljudi koji žele prezentirati nešto što su napravili, nešto što smatraju dobrim i korisnim. Moramo tim mladim ljudima stvoriti sigurnost da neko stoji iza njih, da ih neće na prvu odbiti, nego da će poslušati njihove probleme, vidjeti njihove ideje i dati im priliku. To je način na koji možemo te ljude zadržati u svojim gradovima i općenito u našoj državi.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grada Ivanić-Grada i Turističke zajednice grada Ivanić-Grada, Zagrebačke županije te u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Zagrebačke županije i Hrvatskom zajednicom inovatora.

Svi zainteresirani izložbu mogu posjetiti danas do 19 sati te sutra, 17. svibnja 2024., od 10 do 19 sati.