06.11.2013.

Studijsko putovanja LAG-u "Alpokalja-Ikva Mente LEADER Egyesület" u Mađarskoj


Od 24. do 26. listopada 2013. LAG Moslavina je za svoje članove organizirao studijsko putovanje na sjeverozapad Mađarske kako bi se upoznali s LEADER projektima financiranim iz strukturnih fondova EU preko mađarskog LAG-a "Alpokalja-ikva mente" koji su provedeni na tom području.

Putovanje je okupilo 22 člana LAG-a Moslavina, 12 predstavnika JLS osnivača LAG-a i 10 predstavnika članova iz civilnog sektora. Izaslanstvo LAG-a Moslavina predvodili su Andrija Rudić, predsjednik LAG-a i gradonačelnik grada Kutine i Anica Lenart, voditeljica LAG-a. Kao predstavnik Grada Ivanić-Grada na studijskom putovanju LAG-a sudjelovala je zamjenica gradonačelnika Gordana Brcković.

"LAG "Alpokalja-ikva mente"u prijevodu znači "Podno Alpa oko potoka Ikve" a pokriva područje smješteno uz granicu s Austrijom, u kojem živi veliki broj Gradišćanskih Hrvata. Prednosti cijelog ruralnog područja upravo je blizina Austrije, ali i Slovačke. Beč se nalazi na 60 km udaljenosti, Bratislava na 100km, a Budimpešta na 200km.

Članovi LAG-ova bili su smješteni u mjestu Kópháza (hrvatski Koljnof) u kojem živi 47% Hrvata, većina natpisnih ploča je na hrvatskom, postoji Hrvatski dom, hrvatski restoran i smještajni objekti te snažna kulturna zajednica koja promiče hrvatsku riječ i kulturu.
U skladu s tim sklopljen je sporazum o provedbi projekta "Prava kopča" između LAG-ova "Moslavina", "Zeleni trokut" te udruge "Hrvati" kojem je cilj istraživanje i prezentacija zajedničkog kulturnog i povijesnog nasljeđa Hrvata u Domovini i zapadnoj Mađarskoj i u sklopu kojeg će se provesti cijeli niz aktivnosti prvenstveno namijenjen srednjoškolcima hrvatskog porijekla u Mađarskoj.

Sličnost cijelog Sopronsog područja može se usporediti s ruralnom ponudom Lipika, Pakraca i   Ivanić-Grada a očituje se u postojanju termalnih toplica, u Ivanić-Gradu tu je specijalna bolnica Naftalan, seoska imanja te brojni OPG-ovi koji nude autohtone proizvode te su u skladu s tim prenijeta iskustva s terena.

Prednost LAG-a "Alpokalja-ikva mente" je u tome što djeluje već sedam godina te koristi strukturne fondove EU kojim se financiraju izravno projekti članova LAG-a. LAG-ovi "Moslavina" i "Zeleni trokut" postoje nešto više od godinu dana te koriste sredstva pretpristupnog fonda IPARD kojim su isključivo osigurana sredstva za stvaranje kapaciteta LAG-a gdje se želi nizom edukacija pripremiti članove i uputiti ih u mogućnosti sudjelovanja na natječajima EU.
Već od 1.1.2014. Hrvatskoj se otvara posredstvom Fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj EU pristup sredstvima od 363 milijuna eura, a 20% tih sredstava bit će namijenjeno upravo LAG-ovima.

dscn2942.JPG   dscn2950.JPGdscn2955.JPGdscn2971.JPGdscn2974.JPGdscn3012.JPGdscn3062.JPGdscn3073.JPG   dscn3101.JPGdscn3165.JPGdscn3252.JPG