11.10.2013.

Ivanički Tesla posjetio gradonačelnika


Dana 11. listopada 2013. godine mladi izumitelj iz Ivanić-Grada Ivan Kožar u pratnji svoje majke Marjane Kožar i mentora Ivana Sovića, posjetio je gradonačelnika Grada Ivanić-Grada Javora Bojana Leša kako bi predstavio novoosnovani Elektronički i računalni klub Ivanić-Grad, te upoznao ga s uspjesima i problemima.

Elektronički i računalni klub Ivanić-Grad je započeo s radom u svibnju ove godine i u svom radu okuplja nekoliko izuzetnih uspješnih i sposobnih mladih entuzijasta, koji su se već prije dokazali svojim radom kroz sudjelovanja u raznim natjecanjima još od osnovne škole. Glavni cilj udruge je rad s djecom na populariziranju elektronike, robotike i informatike te sličnih grana tehnike. Plan kluba je kroz rad s elektroničkim elementima, izradom raznih sklopova, učenjem programskih jezika pobuditi veće zanimanje mladih za konkretna stručna znanja te im pomoći oko buduće orijentacije pri upisu u srednje škole i fakultete, a time i u životnom usmjerenju.

Član kluba Ivan Kožar sudjelovao je na 11. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2013. koja je održana od 2. do 5. rujna u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Tom prilikom pobudio je veliku pažnju i zanimanje posjetitelja i novinara sa svoja dva rada- Magnetski levitator i Elektronička Teslina zavojnica modulirana glazbom.

Elektronička Teslina zavojnica modulirana glazbom je nova vrsta potpuno elektroniziranih Teslinih zavojnica. Izrađena je s potpuno elektroniziranom pobudom, može se kontrolirati, lakše se proučava i koristi, a primarna svrha je puštanje glazbe pomoću izbijanja električne korone i električnog luka u ritmu i na frekvenciji glazbe.

Magnetski levitator je uređaj čija je primarna svrha levitirati uređaje u zraku. Cilj je levitirati predmete na nekoliko centimetara udaljenosti od uređaja tako da bi se mogli vidjeti svi detalji predmeta za razliku od uobičajenog prikaza na podlozi. Jednostavan je za upotrebu, dovoljno je da se priključi na napajanje te da se postavi predmet kojeg se želi levitirati.

Za rad Elektronička Teslina zavojnica modulirana glazbom osvojio je zlatnu medalju čime je dobio mogućnost da predstavlja naš grad, županiju i Republiku Hrvatsku na prestižnom svjetskom sajmu inovatorstva iENA, koji će se održati od 31. listopada do 3. studenog 2013. godine u Nurnbergu.
Treba istaknuti   kako Ivanu, inače učeniku 2. razreda Srednje škole Ruđera Bošković u Zagrebu,   ovo nije prvi put da ide u Nürnberg. Prošle godine se sa iENA-e vratio s brončanom medaljom za svoj projekt "bežični punjač mobitela €.

Gradonačelnik je u razgovoru istaknuo da će se za Ivana u Gradu   i ove godine iznaći sredstva za sufinanciranje troškova njegova sudjelovanja na tom velikom sajmu inovatorstva   napomenuvši   kako će se za tako darovitu djecu   u Proračunu Grada predvidjeti sredstva koja će im pomoći u daljnjem školovanju i afirmaciji u Hrvatskoj i svijetu.

Grad Ivanić-Grad želi Ivanu Kožaru puno sreće i uspjeha u daljnjem radu i još puno inovacija koji su već sada na tragu genijalnog izumitelja iz Smiljana.
img_1101.JPG   img_1124.JPGimg_1136.JPGimg_1141.JPGimg_1183.JPGimg_1193.JPGimg_1202.JPGimg_1205.JPGimg_1288.JPGimg_1299.JPGimg_1307.JPGimg_1310.JPGimg_1355.JPGp1010064.JPGp1010069.JPGp1010080.JPGpa111715.JPGpa111718.JPG