29.05.2014.

Prva međužupanijska izložba inovacija

U Ivanić-Gradu je 29. svibnja 2014. otvorena 1. međužupanijska Izložba inovacija, na kojoj se predstavlja 30 priznatih inovatora, 30 mladih inovatora s međunarodnim priznanjima i 40 izlagača iz tehničkih i strukovnih škola iz cijele Hrvatske. Izložba se može razgledati u Hotelu Sport 29. i 30. svibnja od 10 do 19 sati, a ulaz je besplatan.

Izložbu je otvorio predsjednik Skupštine ZŽ Dražen Bošnjaković u nazočnosti gradonačelnika Javora Bojana Leša i predsjednika Gradskog vijeća Željka Pongraca, predstavnika organizatora, sponzora, izlagača i drugih, uz nastup mladog pijanista Rolanda Grlice.

Na otvorenju su govorili tajnik Elektroničkog i računalnog kluba Ivanić-Grad Josip Kožar, predsjednik Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije Ivan Vlainić, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš, predstavnici sponzora Elektrocentra Petek Maja Krnjević i INA-e zamjenik direktora Proizvodne regije Zapadna Hrvatska Anđelko Vrbošić, predstavnici izlagača ravnateljica Srednje škole iz Ivanić-Grada Kesnija Pavlović i Elektrotehničkog fakulteta Osijek prof.dr. Željko Hederić, gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković. 

Gradonačelnik je naglasio, da Ivanić-Grad nije slučajno domaćin ove izložbe, jer mu je jedno od strateških opredjeljenja potpora mladima i gospodarstvu. Predsjednik Skupštine ZŽ je istakao, da je jedno od glavnih opredjeljenja županije razvoj školstva, pa tako i inovatorstva mladih, tako da ova izložba može i nadalje računati na potporu, uz molbu da u svom radu ne zaborave čovjeka, odnosno važnost radnih mjesta. Izaslanik INA-e je poručio mladim inovatorima, da iskoriste izložbu za stvaranje kontakata, jer je simbioza iskustva i mladosti put ka uspjehu. Ravnateljica Srednje škole je, citirajući Stevea Jobsa, poručila mladim inovatorima, da ne brinu, ako ih neki smatraju čudacima. Predstavnik ETF-a Osijek je naglasio, da danas svijetom upravljaju oni koji imaju energiju i znanje, te poželio da nam suradnja mladih i gospodarstva donese bolje sutra.

Od renomiranih tvrtki izlaže Tehnix iz Donjeg Kraljevca MBO-T strojeve za gospodarenje otpadom, Šestan-Busch iz Preloga modularnu hrvatsku kacigu, i drugi. 

Od zanimljih izložaka izdvajamo, na primjer: HHO generatore, solarne automobile, pčelarsku SMS vagu, mehaničko-robotički automat za bombone, uređaj za višeredno oblikovanje ćevapa, pljeskavica ili keksa, novi element košnica nastavljača - leklisko kupolu, madrace s grijanjem i čišćenjem od grinja, prerađevine od aronije, mljekomat i inox bačve. 

Iz Ivanić-Grada izlažu učenici Srednje škole Ivan Švear i osnovnih škola Stjepan Basariček i Đuro Deželić, Elektronički i računalni klub, Udruga Tetragon i Obrt za proizvodnju igračaka Adamović, tvrtke Biomasa Grupa, IMPK, MI-Maris, Aqua-Chem, Ivanićplast, AEKS, INKEA, Naftalan: ulje, kreme i sapun, obitelj Ciganović: kreme od magarećeg mlijeka i obrt Maricaetno rukotvorine.

U katalogu izložbe je navedeno 85 inovativnih radova i proizvoda. 

Za 29. svibnja u 15 sati je organizirana panel diskusija pod naslovom «Od ideje do komercijalizacije» s izlagačima iz Udruge inovatora Hrvatske i tvrtki PIP i ETF, te prezentacijom o preuređenju autobusa za gradski promet na hibridni pogon tvrtke ETF Osijek, a u 16,30 će se održati radionica robotike za prijavljene učenike osnovnih škola.

30. svibnja u 11 sati će biti prezentacije o iskustvima u korištenju biomase za proizvodnju toplinske energije ivanićgradskih tvrtki MI-MARIS i Biomasa Grupa, u 14 sati će biti prezentacija o koristima od dekarbonizacije motora s unutrašnjim sagorijevanjem tvrtke HHO Genijator iz Zagreba, a u 16 sati će se održati radionice robotike i modelarstva za prijavljene učenike osnovnih škola. 

Svečana dodjela nagrada izlagačima će biti 30. svibnja u 17 sati, uz nastup Rolanda Grlice.