04.11.2014.

Hrvatski inovatori na 66. Međunarodnom sajmu inovacija IENA 2014 osvojili 13 medalja

Hrvatski inovatori su, u konkurenciji 700 inovacija iz 31 zemlje svijeta, osvojili 13 medalja na 66. Međunarodnom sajmu inovacija IENA 2014. koji se u vremenu od 30.listopada do 02.studenog 2014. održao u Nürnbergu. Među nagrađenima je i mladi Tin Biršić, član Elektroničkog i računalnog kluba iz Ivanić Grada koji je za svoj izum  Cloud Security System osvojio brončanu medalju!

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske banke za obnovu i razvoj na svjetskom sajmu inovacija IENA predstavljeno je 14 domaćih inovacija, a čak 13 je osvojio medalje. Zlato je na nirnberškom sajmu osvojila naprava za vezanje plovila u marini Karlovčanina Marka Vukovića, inovacija koja je već u serijskoj proizvodnji, a prvih 150 tisuća primjeraka prodano je u SAD i Europu. Zlatnu medalju osvojili su i Edukativni nautički zabavni peljari Sanje Vale Čupić iz Pule te Uređaj za sustav kliničke aromaterapije Mije Miljaka i Bernarda Čupića iz Vodnjana. Srebrnu medalju na ovogodišnjoj IENI dobio je Sinjanin Ivan Milun za postupak dobivanja vjernog izgleda kamenih zidova starih kuća, dok je poznati pulski inovator Franc Žirovnik osvojio broncu za vertikalnu eolsku električnu centralu. Broncu i posebno priznanje za projekt zelene inovacije dobila je i Neva Jurman iz Bala za postupak za dobivanje zdravstveno ispravnog aktivnog elementa od komine masline za upotrebu u kozmetici.

Velik interes, posjetitelji IENE iskazali su za inovacije mladih hrvatskih inovatora. Ove ih je godine predstavljeno šest i svih šest osvojio je nagrade. Najuspješniji mladi inovator je student Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku Marko Pinjuh koji je za inovaciju vakuumski motor 'Jedač plamena' osvojio srebrnu medalju.

Srebro je za sustave računalnog vida za siguran promet osvojio i zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva i to u konkurenciji više od 60 sveučilišta iz 22 zemlje svijeta. Ovaj projekt FER-a nastao pod vodstvom prof.dr.sc. Svena Lončarića dobio je i zlatnu plaketu Ruske kuće za međunarodnu, znanstvenu i istraživačku suradnju Ruske federacije.

Dvije brončane medalje osvojila je Srednja tehnička škola Faust Vrančić i to za solarni zračni kolektor Josipa Andrijevića, učenika četvrtog razreda i solarni dehidrator Mihaela Lehki, učenika trećeg razreda ove škole.

Brončane medalje osvojili su i učenici Srednje strukovne škole Samobor, i to Andrija Ostrun za igračku - višenamjensku didaktičku RGB konzolu i Jurica Rešetar za didaktičku interaktivnu ploču za učenje matematike. Za Cloud Security System broncu je osvojio i mladi Tin Biršić iz Elektroničkog i računalnog kluba Ivanić Grad.

Njemački sajam inovacija IENA najstariji je svjetski sajam inovacija. Ove godine sajam je posjetilo više od 35 tisuća posjetitelja. Hrvatske inovacije su i ove godine zaokupile veliku pažnju posjetitelja, osobito poslovnih, ali i pažnju njemačkih medija.