30.11.2015.

Poduzetništvo – Prilika za mlade

U organizaciji Udruge Josip Juraj Posilović Ivanić-Grad u suradnji sa Srednjom školom Ivana Šveara održan je 27. studenoga 2015. okrugli stol pod naslovom „Poduzetništvo - prilika za mlade” u Hotelu Sport. Moderatori su bili prof Josipa Ilić i dr. sci. Mile Marinčić, a projekt je podržala ravnateljica Srednje škole Ivan Švear prof. Ksenija Pavlović, kao i Grad Ivanić-Grad i općine Kloštar Ivanić i Križ.
 
Predstavnici tvrtki INA dr. sci. Dubravko Novosel, Zagrebačka banka Maja Vrtarić, Elektrocentar Petek Miroslav Petek i Igor Matulić, APIOS Kloštar Ivanić Vedran Jakšić, Slastičarnica Janica Dragica Škulec, načelnik Općine Križ Marko Magdić, zamjenik načelnika Općine Kloštar Ivanić Miljenko Majdek, gradonačelnik Javor Bojan Leš i zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada Željko Posilović su učenicima, većinom iz ekonomskog usmjerenja, prezentirali svoje karijere, poslovanje i poslovne izazove, te mogućnosti obavljanja stručnog osposobljavanja i učeničke prakse u tvrtkama.
 
Zajednički savjet svih sudionika srednjoškolcima je bio, da se idejama i poduzetnošću moraju nametnuti na tržištu rada, te da ih u današnjem poslovnom svijetu čeka cjeloživotno učenje.
 
U četvrtak 26. studenoga je Udruga Josip Juraj Posilović održala i uspješan susret i dogovor s predstavnicima obrta, poduzeća i lokalnih komunalnih tvrtki, koji su spremni primati na praksu učenike Srednje škole Ivana Šveara iz ekonomskog, ali i drugih usmjerenja pod naslovom Znam raditi svoj posao. Podršku projektu su dale tvrtke Ivakop, Ivaplin, Komunalni centar Ivanić-Grad, Elektrocentar Petek, Zagrebačka banka, Wiener Osiguranje, Allianz, Ergo Osiguranje, Aquachem, Ivamont, AEKS, Grad Ivanić-Grad i općine Kloštar Ivanić i Križ. Tako je, na primjer, dogovorena suradnja, kroz koju će učenici metalskih usmjerenja za Ivakop izrađivati koševe za smeće.
 
Organizatori su bili zadovoljni odazivom učenika i poduzetnika, kao i početnim rezultatom ovog projekta, te s puno optimizma planiraju njegov razvitak u cilju kvalitetnijeg obrazovanja učenika Srednje škole Ivana Šveara.

 Tekst: Rada Šporer