13.10.2015.

Početna konferencija EU projekta „In poduzetnik“

Početnom konferencijom, od tri predviđene tijekom naredne godine dana, predstavljen je EU projekt Zagrebačke županije In poduzetnik - Interaktivna baza podataka poduzetnika. Provodi se u partnerstvu s Obrtničkom komorom Zagreb, a 95% potrebnih sredstava osigurano je iz Europskog socijalnog fonda. Vrijednost projekta, u kojega je uključeno i osam strukovnih škola s prostora županije, iznosi 265.607 kuna. Osnovni mu je cilj izraditi interaktivnu bazu podataka poduzetnika, njih najmanje 2000.

„I ovim projektom nastojimo potaknuti, odnosno promovirati poduzetništvo. Uvidjeli smo potrebu povezivanja obrtnika i poduzetnika. Baza podataka sadržavat će temeljne podatke: tko što radi, kakve proizvode nudi, koliko je zaposlenih kod poduzetnika i obrtnika, koliki su im prihodi... Također, uključivanjem u projekt učenika srednjih strukovnih škola želimo mladima dodatno približiti svijet poduzetništva“, na konferenciji, održanoj u prostorijama Obrtničke komore Zagreb, rekao je pročelnik za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić.

Interaktivna baza podataka, koja će nakon završetka projekta biti dostupna na web stranici Zagrebačke županije, omogućit će pristup ažuriranim podacima o poduzetnicima i obrtnicima, pretraživanje obrta i obrtnika po nazivu, vlasniku, djelatnosti, sekcijama, mjestu rada, praćenje aktivnosti obrtnika kao i olakšanu komunikaciju između potpornih institucija i poduzetnika čime će se postići ciljano informiranje o sajmovima, edukativnim radionicama, natječajima...

Sama provedba projekta In poduzetnik sastoji se od 32 promotivne kampanje. Za današnje konferencije rečeno je da on potiče i obrazovanje za poduzetništvo. Naime, u suradnji s osam strukovnih škola održat će se 15 radionica za ukupno 200 učenika. Oni će pak ostvariti kontakte s poduzetnicima i od njih prikupiti potrebne informacije za interaktivnu poduzetničku bazu podataka.  

Današnjoj konferenciji, uz ostale, prisustvovali su Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb i Violeta Jelić, glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore.