23.10.2015.

Uspjeh Elektroničkog i računalnog kluba Ivanić-Grad

U vremenu od 15. do 18. listopada 2015. godine, u Boćarskom domu u Zagrebu održana 13. Međunarodna izložba inovacija ARCA 2015, koja predstavlja najveću izložbu inovativnog stvaralaštva u našoj zemlji.

Na izložbi su se predstavili domaći i strani autori sa 171 radom. Među domaćim izlagačima bile su tvrtke poput Končar - Elektroindustrija, Tehnix, HS-Produkt, Šestan&Busch, Dok-Ing, Altpro, PIP, ALSTOM, BERNARDA kao i  brojni fakulteti, škole, udruge i individualni autori. Od inozemnih izlagača pažnju su pobudili vrlo zahtjevni radovi znanstvenih institucija Poljske i Irana.

Predstavljeno je nekoliko vrlo uspješnih domaćih startup tvrtki. Uz predstavljanje samih radova, vrlo je zanimljiv bio i prateći program koji se odvijao paralelno sa samim izlaganjem. Prvog dana izložbe, nakon svečanog otvaranja održana je manifestacija Dan zagrebačkog sveučilišta. Slijedećeg dana održano je vrlo zanimljivo i poticajno savjetovanje Dan inovativnih ideja "Inovacijom do konkurentnosti". Subotu je obilježilo izvođenje brojnih radionica za tehnički nadarene učenike pod nazivom "Učenička subota"!

Elektronički i računalni klub iz Ivanić Grada se ove godine na izložbi predstavio s radom Ivana Kožara pod nazivom Uređaj za visokofrekventno zagrijavanje metala. Rad je prezentiran brojnim posjetiteljima, te je pobudio zanimanje mladih i starih posjetitelja. Vrlo zanimljivi bili su kontakti s predstavnicima strojarske struke, koji su u ovom radu prepoznali moderniziranu varijantu uređaja koji se može koristiti kod obrade raznih vrsta metala, kaljenju čelika, zlatarstvu i slično. Rad je nagrađen zlatnom plaketom i medaljom.