05.04.2016.

Rastimo zajedno - Klub s očevima

Dječji vrtić „Ivanić Grad“ je jedan od deset vrtića u Hrvatskoj koji je imao privilegiju u ožujku ove godine sudjelovati u pilot programu Centra Rastimo zajedno nazvanog Klub s očevima. U Programu od četiri radionice sudjelovalo je 13 očeva.

Želimo posvetiti posebnu pažnju ulozi oca u ranom djetinjstvu jer znamo da je ona jednako važna, iako je uloga majke češće u središtu pažnje. Nova znanstvena otkrića pokazuju kako očeva uključenost, osjetljiva podrška i poticaj u prvim godinama djetetovog života daju jedinstveni doprinos djetetovom dugoročnom psihosocijalnom razvoju.

Sve četiri radionice su zanimljive i dinamične. Uz teoriju i brojna znanstvena istraživanja nude i zanimljive video zapise, aktivnosti za dobro raspoloženje vezane uz tematiku radionice, aktivnosti za promišljanje, internalizaciju teme i priliku za samouvid u očinstvo.

Teme radionica:

  1. Očinska uloga  u ranom djetinjstvu
  2. O tatama i osjećajima
  3. O mamama i tatama
  4. Tata od zanata

Na sastancima Kluba, očevi sa stručnim  voditeljicama i s drugim očevima stječu nova saznanja o ulozi oca u ranom djetinjstvu i promicanju djetetovog razvoja, promišljaju vlastitu očinsku ulogu, na temelju spoznaja proizašlih iz znanstvenih istraživanja i vlastitog iskustva. Imaju priliku razmjenjivati  ideje o načinima na koje žive svoje očinstvo te upoznati bolje sebe u ulozi oca, razmjenjivati informacije i dobiti podršku u ostvarivanju očinske uloge.

Povod Dana očeva održan je stručni skup u Velikoj Gorici na temu „Jačanje uloge oca u ranom djetinjstvu“. Naš Tim Rastimo zajedno iz Dječjeg vrtića Ivanić Grad je aktivno sudjelovao u razvoju programa Klub očeva „Rastimo zajedno“ i na tom stručnom skupu prezentirao prve rezultate provedbe Kluba očeva u našem vrtiću.

 

Slijedeći Klub očeva „Rastimo zajedno“ planiramo za jesen, pa se zainteresirani očevi mogu javiti na broj telefona Dječjeg vrtića Ivanić Grad 2889-299.