15.04.2016.

Urbanističko-arhitektonska studija mogućnosti uređenja povijesne jezgre Grada Ivanić-Grada

U organizaciji Grada Ivanić-Grada je 13. travnja 2016. zainteresiranim građanima predstavljena urbanističko-arhitektonska studija mogućnosti uređenja glavnog trga i povijesne jezgre Ivanić-Grada.

Studijom je obuhvaćeno uređenje javnih i privatnih nekretnina i prometnica na glavnom trgu i u starom Ivaniću, to jest na povijesnom prostoru Podgrađa i Tvrđe. Prezenteri su bili predstavnici izrađivača studije iz tvrtke “Njirić plus arhitekti d.o.o. – Hrvoje Njirić i Iskra Filipović, a gradonačelnik Javor Bojan Leš je pozvao građane, da se uključe u raspravu i pomognu u kreiranju ovog projekta, pošto je studija tek prva faza
njegove izrade.

Osnovna misao vodilja izrađivača studije je bila omogućavanje razvoja poduzetničkih, turističkih i stambenih funkcija uz uvjet očuvanja ambijentalne vrijednosti, te uz međusobno prožimanje raznovrsnih životnih funkcija grada i potreba građana, i puno zelenila.

Na rubnom prostoru povijesne tvrđe bi uz postojeće objekte gradskog magistrata, crkve i muzeja na istoj osi bila omogućena izgradnja još tri objekta u javnoj funkciji.Na prostoru povijesnog Podgrađa, koje danas nazivamo Starim Ivanićem, bila bi dozvoljena gradnja volumenom manjih objekata, kako ne bi stršali u ambijentu, te izvedbom ne bi odskakali od povijesnih zaštićenih objekata.Na glavnom gradskom trgu se predlaže omogućavanje izgradnje dviju većih zgrada, od kojih bi jedna bila blizanac županijskoj zgradi i zatvorila promet iz Ulice kralja Tomislava, a druga bi mogla biti manji hotel između Kundekove i Basaričekove ulice. Studijom su također iznađene tri moguće lokacije za javnu garažu: jedna ispod glavnog gradskog trga, i dvije potencijalne lokacije u zaleđu zgrada između Trga i Savske ulice. Trg i Podgrađe bi postali pješačke i biciklističke zone, s pristupom za automobile stanovnika i opskrbe.

Studijom se predlaže i povezivanje Podgrađa sa šetnicom uz rijeku Lonju, te novim mostom s Ulicom slobode, na lokaciji današnje trgovine građevinskog materijala u uglu između Majdekove i Savske ulice predlaže se izgradnja centra izvrsnosti zdravstvenog turizma, a obuhvaćeni su prijedlozi rješenja i za brojne druge aspekte i funkcije života i razvoja u centru Ivanića.

Odaziv na prezentaciju je bio jako dobar, te su se zainteresirani građani uključili u raspravu. Dojam je izvjestitelja, da su im se predložena rješenja uglavnom dopala, iako su neki skeptični prema mogućnostima realizacije s obzirom na potrebna sredstva i vrijeme.

R.Šporer