21.09.2016.

Izložba “Vode donose sjećanja” Vjekoslava Skrbina

Jesen u Muzeju Ivanić-Grada započinje likovnom izložbom pod naslovom VODE DONOSE SJEĆANJA. Otvorenje izložbe je u četvrtak, 22. RUJNA 2016. u 19.00 sati.

Izborom iz svog bogatog slikarskog opusa ovom se izložbom predstavlja slikar i glazbeni pedagog, prof. Vjekoslav Skrbin, dugogodišnji profesor glazbene umjetnosti na SŠ Ivan Švear u Ivanić-Gradu i profesor teoretskih predmeta u sisačkoj glazbenoj školi.

Izložba pejzaža u različitim tehnikama podijeljena je na dvije tematske cjeline. Na svim je slikama nazočan element vode, nositeljice sjećanja.
Veći dio slika obuhvaća motive krajobraza hrvatskih kopnenih voda, od Posavine do Plitvica, dok na drugom prevladavaju motivi mora. No, posebno mjesto u drugom dijelu zauzima ciklus “Rekvijem za Kornate”, koji je autor naslikao u tehnici pastela i posvetio sjećanju na tragičnu pogibiju mladih vatrogasaca godine 2007., usred neponovljive, arkadijske ljepote kornatskog arhipelaga. No, smrt obitava i u mitskoj Arkadiji….

Skrbinove slike nisu samo faktografsko bilježenje viđenih prirodnih ljepota. One su sjećanje na trenutke života u smjeni godišnjih doba, u kojima se oblikuje, svaki put novi, neponovljivi doživljaj ljepote prirode u kojoj i naši životi slijede svoju putanju uspona i rasta, smiraja i nestajanja…