23.09.2016.

Konferencija.exe

Neformalna grupa studenata, umjetnika i entuzijasta pod nazivom Institut za propagandu i primijenjenu autonomiju poziva vas na sudjelovanje, participaciju i dolazak na prvu godišnju konferenciju u Ivanić-Gradu 24. i 25. rujna u Parku hrvatskih branitelja, odnosno Bazenu u sportskom parku Zelenjak. Sa ciljem inkubiranja ideje autonomnog kulturnog i kreativnog stvaralaštva u lokalnoj zajednici konferencija je posvećena raspravi o subverzivnim teorijama i novim kreativnim praksama koje će se ove godine predstaviti tek kao test mogućnosti participacije u ovakvoj vrsti javnog djelovanja.

U Parku će biti postavljen cijelodnevni štand za razmjenu knjiga i plakata te slušaonica-čitaonica koja će pratiti jednodnevnu izložbu umjetnika koji prijave svoje radove za izlaganje na konferenciji. Uz cjelodnevno događanje organizira se i Open Theory Talk na kojem će uz moderiranje članova USB kolektiva biti moguće raspravom istražiti četiri relevantna temata izabranih za ovu godinu koji se mogu pročitati u programu konferencije.

Jednako tako, svi zainteresirani mogu prijaviti vlastita izlaganja i na taj način participirati u kreiranju sadržaja konferencije. Zatvaranjem prvog dana konferencije u Parku će se prikazati dva dokumentarna i jedan igrani film na engleskom jeziku. Cjelodnevni program na bazenu, u nedjelju 25.9. uključuje oslikavanje bazena od strane gostujućih umjetnika te onih koji prijave svoje vlastite projekte i ideje za murale, razmjenu knjiga, časopisa i plakata, druženje uz glazbu te od 16 sati Vaporwave Tea Party sa Dr.Izzy-jem. Uz mnoštvo zanimljivih sadržaja te raspravom i pozivom na participaciju koja će se predstaviti na Bazenu u poslijepodnevnim satima od 19 sati premijerno će se prikazati dokumentarni film redateljice Sare Crow “Never Get Tired – the Bomb the Music Industry! Story” uz prezentaciju intervjua koji su sa redateljicom i članovima benda Bomb the Music Industry obavili članovi Instituta te objavili u konferencijskom časopisu “Klinika” koji će svima biti dostupan na štandu za razmjenu knjiga tokom oba dana konferencije.

Ivanić-Grad izabran je kao mjesto događanja ove konferencije iz više razloga od kojih je najvažnije ne postojanje autonomne kulturne scene i sadržaja koji potiču i provociraju kreativnost i mogućnost direktnih modela uživanja urbane svakodnevice počevši od nepostojanja suvremenih kulturnih sadržaja do izostanka barem dobronamjernih poticaja razvitku umjetnosti u javnom prostoru, poput street arta ili sudjelovanja umjetnika i kreativno zainteresiranih građana u ostvarivanju projekata oblikovanja javnih prostora i sadržaja. Bazen i Park izabrani su iz tog razloga kao dva mjesta sa izrazitim kreativnim potencijalima te je i ova konferencija jedan pokušaj memoriranja njihovog potencijala. Krajnji ovogodišnji doprinos konferencije - utemeljen kao i svaki dio našeg programa na ekonomiji dara- biti će oslikavanje zida kuglane tokom listopada pokraj rijeke Lonje gdje će gostujući umjetnici te oni koji se vlastitim interesom jave postaviti niz murala i tako ostaviti trajni trag u mogućnostima kreativnog širenja našeg zajedničkog urbanog krajobraza.

Članovi Instituta i kolektiva USB otvoreni su za daljnji rad i participaciju u ostvarivanju umjetničkih projekata i programa autonomnog formiranja kulturne scene tokom cijele godine te se sa njima može stupiti u kontakt putem organizatora ove konferencije, Audiovizualnog centra Ivanić-Grad kojem se zahvaljujemo za podršku u ostvarivanju ovogodišnjeg programa. USB kolektiv će vlastita djela izložena u Parku također darovati zainteresiranim građanima, muzeju grada ili pak samom Parku.

Svi zainteresirani, građani, umjetnici, studenti, entuzijasti mogu svoje projekte (umjetnička djela, izlaganja za Open Theory Talk, ideje za oslikavanje bazena i murala na kuglani) prijaviti na mail adresu [email protected] ili [email protected]. Svi drugi podaci i informacije o programu mogu se naći na event-facebook stranici i facebook stranici Instituta www.facebook.com/pozivanjeklinike .Plaža je ispod pločnika.

/ Dario Vuger /

PROGRAM:
SUBOTA 24.9.2016.
Otvorenje konferencije : Meet & Greet u Parku

10-19h Druženje, razmjena knjiga, slušaonica u parku

-Konferencijska knjižica Instituta „Klinika“
-Publikacije srodne tematike i dr. Časopisi, plakati, naljepnice i sl. za dijeljenje, razmjenu i razgovor
-slušaonica Vaporwave-a i početaka hip-hop-a (De la Soul, A tribe called quest,…)
-izložba pristiglih radova u različitim medijima u parku (ili u maloj sali doma kulture u slučaju lošeg vremena)

Open Theory Talk
12-19:30 Otvorene tematske rasprave, moderira USB_collective
Vaporwave: strategije osporavanja i taktike otpora umjetnosti
Bez postsocijalizma nema amerika: američki underground i postpolitičko stanje regije
Oksimoron: o oblicima neposredne prakse
DIY ili DUI: pod sobom ili pod utjecajem, street ili art

Film u parku
20-24h
Mystery of the flying kicks, kratkom.dokumentarni film (2010. Australija)
Style Wars, dugom. Dokumentarni film (1983. SAD)
Hacker Wars, dugom. Dokument.film (2014. SAD)
Kung Fury, igrani film (2015. Švedska)

NEDJELJA 25.9.2016.
Meet & Greet na Bazenu
10-23h
-Štand za razmjenu knjiga, predstavljanje časopisa, razmjenu plakata i sl.
-Druženje uz knjige, časopise, kavu i čaj
-oslikava se bazen, opet!
-Uređenje bazena za daljnje ugodno druženje
-akcija “pool JE NAŠ!” donosi svoje prve letke

Vporwave tea party
od 16:20PM
Dr.Izzy

Film na bazenu
20-23h
Never Get Tired: the Bomb the music industry! Story
Hrvatska premijera redateljskog prvijenca Sare Crow
Prezentacija intervjua obavljenog sa redateljicom Sarom Crow objavljnom u konferencijskoj knjižici

BUČIJADA 15. i 16. listopada, 2016.
(u dogovoru sa organizatorima)
Koncert na bazenu uz prikazivanje dokumentarnog rada sa konferencijie
Napravi mi dete (Slovenija) (?)
Quentin (Ivanić-Grad)
Prikazivanje filma
Izrada murala na kuglani uz rijeku Lonju

***!!!***

KONTAKTI I PRIJAVE (ljudi, vi, ti, studenti, umjetnici, glazbenici, profesori, željni IZLAGANJA SVOJIH RADOVA NA IZLOŽBI, OSLIKAVANJA BAZENA, OPEN THEORY TALKA, JAVITE SE –> putem e-maila ili telefonski):
Pošaljite vaše kontakt podatke, temu, ideju, koncept ili sažetak rada, ili se izjasnite o načinu vašeg sudjelovanja kako bismo mogli potom ostvariti super dobar kontakt)
[email protected] (automatski mail: ako šaljete pitanje svakako pričekajte nekoliko dana kako bi uz automatski odgovor dobili i odgovor na pitanje i kontakt)
[email protected] / 091 549 9916
www.facebook.com/pozivanjeklinike (link na Kliniku “instituta za” propagandu i primijenjenu autonomiju)
www.instagram.com/usb_collective