15.12.2017.

Predavanje DKMK –a projekt „Djeca medija“

U suradnji s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) u Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad u srijedu, 13.12.2017. održana su dva predavanja u sklopu projekta „Djeca medija“ za učenike osnovnih škola.

U 10.00 sati učenici 8. razreda slušali su predavanje na temu „Sigurnost na internetu“, a u 11.30 sati učenici 7. razreda slušali su predavanje na temu „Prikaz ljepote u medijima“. U prvom predavanju učenici su čuli puno korisnih savjeta i informacija kako se primjereno ponašati na internetu, posebno društvenim mrežama, kako se zaštititi od bilo kakvog virtualnog nasilja, kako ga prepoznati i konkretno reagirati u takvoj situaciji.

U drugom predavanju o prikazu ljepote najviše je riječi bilo o stereotipima u oglašavanju koje reklamna industrija koristi služeći se pritom brojnim trikovima s ciljem što boljeg profita. Predavanje su održali Katarina Blažina Mukavec, koordinatorica predavanja i radionica i Ivan Nekić, mag.nov.

Projekt „Djeca medija“ započeo je 2008. godine s ciljem sustavne edukacije o pozitivnim i negativnim stranama medija i osposobljavanje za njihovo odgovorno i savjesno korištenje. Predavanja i radionice DKMK provodi po cijeloj Hrvatskoj, a prilagođena su djeci, mladima, školskim djelatnicima i roditeljima.

U rujnu ove godine, Društvu za komunikaciju i medijsku kulturu (DKMK) na međunarodnoj konferenciji o medijskoj pismenosti „Media Meets Literacy“ u Sarajevu uručena je posebna nagrada žirija za dugogodišnji rad upravo na projektu „Djeca medija“.To je prvi put da je nagrada „Evens Foundationa“ dodijeljena jednoj hrvatskoj udruzi.

Jasmina Hren