16.02.2017.

Izložba povodom 30. obljetnice manifestacije poznate pod imenom Peace Run – Utrka mira

U subotu 11.02.2017. u Mjesnom Odboru Buzin otorena je prva u nizu izložbi povodom 30. obljetnice manifestacije poznate pod imenom Peace Run – Utrka mira. Izložbu je među brojnim uzvanicima posjetio i g. Željko Posilović, zamjenik gradonačelnika Ivanić Grada i veliki prijatelj Utrke mira.  Nakon kratkog predstavljanja Utrke mira prikazan je video o Utrci mira i uzvanici su se pridružili u željama za svijetskim mirom držeći baklju, koja je simbol Utrke mira.

Sama izložba je zanimljivog koncepta jer  posjetitelje upoznaje s poviješću i misijom Utrke mira koju  povezuje s još jednim kreativnim izričajem osnivača Utrke, filozofa i mirovnog aktivista indijskog porijekla Sri Chinmoya koji je dijelovao u Sjedinjenim Američkim Državama – slikarskim opusom pod nazivom „JHARNA KALA – Umjetnost izvora“. Djela su akrilne apstrakcije koja bojom i pokretom promatraču predočuju pozitivne osobine i stanja svijesti, sva u službi podizanja svjesnosti o nužnosti neposredne akcije za postizanjem svjetskog mira odmah i sada.

Izložba će u ovoj jubilarnoj godini obići gradove koje su u proteklim godinama ugostili ovu vrijednu međunarodnu manifestaciju, a slijedeći grad-domaćin će joj biti upravo Ivanić Grad koji – grad koji je  2014. godine proglašen Spomenikom Mira u sklopu programa „Sri Chinmoy Peace Blossoms – Sri Chinmoyevi cjetovi mira“ te se tako pridružio velikoj porodici svjetskih gradova, prirodnih ljepota, spomenika, građevina pa i čitavih zemalja koji su na ovim simboličnim činom poručili da žele bolji svijet i bolje sutra za sve. U Spomenike mira ubrajaju se Niagarini slapovi, vrh Mt. Everest; glavni gradovi: Oslo, Bern, Canbera; građevine: Taj Mahal, zgrada opere u Sydneyu, a u Hrvatskoj su to Plitvička Jezera, gradovi Dubrovnik i Ivanić Grad, općina Mrkopalj i Stonske zidine.

Sama Utrka Mira je štafetna trkačka manifestacija koja se održava svake godine – trči se na svim kontinentima a ceremonija službenog otvaranje i zatvaranje održava se ispred zgrade Ujedninjenih Naroda u New Yorku.