09.06.2017.

U Ivanić-gradu nastupio Folklorni ansambl ”Ivan Goran Kovačić”

U nedjelju, 4. lipnja, u Velikoj dvorani Doma kulture u Ivanić-Gradu, publika je uživala u nastupu Folklornog ansambla ”Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba. Na repertoaru su između ostalih bili Bunjevački, Stari splitski, Međimurski i Moslavački ples.

Folklorni ansambl ”Ivan Goran Kovačić” osnovan je 1948. godine kao jedna od prvih sekcija istoimenog Studentskog kulturno umjetni?kog društva, a pod okriljem Sveučilišta u Zagrebu. Ansambl djeluje s ciljem očuvanja bogatstva kulturne raznolikosti hrvatske pučke i gradske tradicije. Generacije ”Goranovaca” su postepeno afirmirale vlastiti identitet u širokom polju hrvatske kulture, paralelno održavajući ljubav prema svirci (tambure i tradicijski instrumenti), plesu i pjesmi kao i nošnjama naših starih.

Identitet Ansambla kroz ove godine srastao je s identitetom Zagreba, posebice zagrebačke Opatovine, a već 60 godina ”Goranovci” su nezaobilazni akteri zagrebačkih urbanih legendi ali i stvarnih događaja, a gotovo je nezamislivo da jedan Zagrepčanin ne zna za ”Goranovce s Opatovine”.

Vjeran poštivanju narodne svirke, pjesme i plesa, već od prvih dana postojanja Ansambl je polako stvarao cjelovit opus koreografiranih hrvatskih plesova koji je plod rada istraživača folklorne tradicije diljem Hrvatske. Tako danas ansambl izvodi folklorne plesove i pjesme:

Zagorja, Prigorja, Posavine, Moslavine, Međimurja, Podravine, Turopolja, Slavonije, Baranje, Istre, Like, otoka Krka, Dalmacije (Split, otok Kor?ula, Dubrovnik), Dalmatinske Zagore, bačkih Hrvata i Bunjevaca, Hrvata iz mađarske Podravine te gradišćanskih Hrvata.

Ansambl je sa svojim repertoarom sudjelovao na brojnim smotrama folklora u Hrvatskoj, a predstavio se Hrvatima i strancima u većini zemalja Europe, zatim u SAD-u, Kanadi, Kini, Brazilu, Venezueli, Peruu, Meksiku, Novom Zelandu, Australiji i Izraelu.