28.08.2019.

Članovi povijesne postrojbe 10.satnije Ivanić sudjelovali na Europskom okupljanju u Mađarskoj

Prošlog vikenda članovi povijesnog postroja 10.satnije Ivanić bili su sudionici Europskog okupljanja povijesnih postrojbi u Kaposvaru u Republici Mađarskoj. Bilo je to i prvo sudjelovanje naših gardista na jednom međunarodnom susretu povijesnih postrojbi iz Austrije, Slovačke Mađarske i Hrvatske.

Pored mimohoda povijesnih postrojbi i postrojavanja na centralnom trgu u Kaposvaru, u kojem su sudjelovali i pripadnici mađarske vojske, upriličen je i povijesni prikaz bitke iz 1848. godine u kojoj su sudjelovale pješačke i husarske /laka konjica/ postrojbe iz Hrvatske. U ovom prikazu predstavljali su ih bjelovarski husari 1756. i 10. satnija Ivanić kao povijesni slijednici 5. križevačke, a potom bjelovarske pukovnije Varaždinskog generalata.

Zanimljivo je spomenuti da su u mimohodu i prikazu povijesne bitke gardisti 10. satnije Ivanić nastupili prvi puta s puškama Mod. 1754- – replikama pušaka kakove su imali branioci Ivanić-tvrđe iz !8. stoljeća i na samo prizorištu imali prvo „vatreno krštenje“.

Bilo je to izuzetno adrenalinsko i edukativno druženje povijesnih postrojbi čiji je pokrovitelj bilo Ministarstvo obrane Republike Mađarske, a domaćin Grad Kaposvar.
Ivanić-Grad i našu povijesnu postrojbu predstavljalo je 12 članova PPIG-10- satnija Ivanić, a pored već pomenutih bjelovarskih husara 1756. sudjelovali su iz Republike Hrvatske Varždinski husari, Hrvatski sokolovi iz Osijeka, Križevačka djevojčka straža i Trenkovi panduri iz Požege.

Tekst: Leo Ordanić
Foto: Damir Škender