07.08.2019.

Iz Ivanić-Grada krenuo dugoočekivani projekt “Regionalni vodoopskrbni sustav – Zagreb Istok”

U Ivanić-Gradu otvoreni su radovi u okviru EU projekta “Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok”. Projekt je vrijedan 707 milijuna kuna bez PDV-a, koje su većinskim dijelom osigurane iz Kohezijskog fonda te sredstava Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, Hrvatskih voda i proračuna Republike Hrvatske.

Sredstva su namijenjena za izgradnju novog vodocrpilišta “Kosnica”, 15 crpnih stanica i 5 vodotornjeva te preko 316 tisuća metara nove mreže. Uz to, zahvati će obuhvatiti i rekonstrukciju oko 108 tisuća metara postojeće mreže i jedne crpne stanice te gotovo 9 tisuća novih kućnih priključaka.

– Ono što svakako treba istaknuti je da upravo u ovakvim projektima vidimo pravu primjenu Zakona o pružanju vodnih usluga, gdje su se općine i Županija udružile, zajedno rade na njemu, što će najviše značiti za građane ovoga područja. 30 tisuća dodatnih korisnika imat će pristup vodi, a to će priključenost mreži podići s dosadašnjih 60 posto na 90 posto, dok će se projektom, također doprinijeti značajnom smanjenu gubitaka pitke vode, istaknuo je na otvorenju radova ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Marko Pavić.

Realizacijom projekta formirat će se jedinstveni vodoopskrbni sustav udruživanjem postojećih podsustava te stvoriti funkcionalna cjelina istočnog dijela Zagrebačke županije, koja će uz smanjenje prosječnih gubitaka te povećanje priključenosti doprinijeti i većoj pouzdanosti u sustav javne vodoopskrbe. Regionalni vodoopskrbni sustav podrazumijeva i značajna ulaganja u opremu za mjerenje i kontrolu, kao i povećanje učinkovitosti javnog isporučitelja vodnih usluga kako u financijskom, tako i u tehničko-tehnološkom smislu.

– Realizacijom ovog projekta gotovo sva domaćinstva u deset općina i četiri grada u istočnom dijelu Županije moći će se priključiti na vodovodnu mrežu, ali ono što je vrlo važno, nestat će veliki gubitci rekonstrukcijom postojeće mreže. Siguran sam da će žitelji biti izuzetno zadovoljni, da će se gospodarstvo nakon ovoga poboljšati jer to je projekt koji će trajati barem tri godine u samoj izvedbi, a time će doći i do novih zapošljavanja, komentirao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

U dijelu projekta koji se odnosi na područje Ivanić-Grada, predviđena je rekonstrukcija 45.6 kilometara postojeće i izgradnja 2.7 kilometara nove mreže te crpne stanice “Kloštar Ivanić” za koje je izdvojeno gotovo 90 milijuna kuna.

– Kod nas je najznačajnije što će se izmijeniti 47 kilometara postojećih cijevi koje ne zadovoljavaju, a druga važnost ovoga sustava je što smo se preko njega uspjeli spojiti na vodovod Grada Zagreba i sada vodocrpilište “Kosnica”, s obzirom na to da su naši izvori bili iscrpljeni. S promjenom ove mreže i puštanjem u funkciju novog vodocrpilišta, Ivanić-Grad će u potpunosti riješiti sav svoj problem opskrbe vodom, poručio je gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš

Također, krajem kolovoza trebala bi započeti izgradnja i rekonstrukcija vodoopskrbnih cjevovoda i pripadnih objekata na području Dugog Sela.

-Danas započinjemo radove u Ivanić-Gradu, kroz mjesec dana u Dugom Selu, a potom u Svetom Ivanu Zelini. Radovi na novom vodocrpilištu “Kosnica”, također bi trebali početi kroz tri do četiri mjeseca, a onaj šlag na kraju, 230 kilometara mreže Grada Vrbovca i susjednih općina, očekujemo do kraja tekuće godine, objasnio je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten. 

Ovim projektom zahvaćeni su gradovi Vrbovec, Dugo Selo, Ivanić Grad i Sv. Ivan Zelina, kao i općine Brckovljani, Rugvica, Rakovec, Preseka, Gradec Farkaševac, Dubrava, Kloštar Ivanić, Križ i Bedenica.