08.08.2019.

Radovi na EU projektu vrijednom gotovo 1,5 milijuna kuna započeli u Ivanić-Gradu

Sufinancirani -projekti _686x 106

Radovi na EU projektu zbrinjavanja otpada, vrijednom gotovo milijun i pol kuna, započeli su prošli tjedan u Ivanić-Gradu. Riječ je o projektu Građenje i opremanje Reciklažno dvorište Tarno – Ivanić-Grad, koji će znatno doprinijeti povećanju količine odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalištu neopasnog otpada Tarno u Ivanić-Gradu..

Naime, procjenjuje se da će reciklažno dvorište, koje će biti izgrađeno, već u prvoj punoj kalendarskoj godini, nakon ishođenja uporabne dozvole, moći primiti čak 60 tona odvojeno prikupljenog otpada.  Osim toga, u okviru ovog projekta kontinuirano će se provoditi edukacije i informiranje svih stanovnika o važnosti i prednostima odvojeno prikupljenog otpada, odnosno poticanju ponovne upotrebe na načelima kružne ekonomije. Osim edukacija za odrasle, bit će održane i one namijenjene djeci, kako bi se svijest o ulozi odvojenog prikupljanja otpada u zaštiti okoliša poticala od najranije dobi.

Podsjetimo, cilj projekta je doprinijeti ostvarenju ciljane stope recikliranja PGO RH do 2020. te ciljeva PGO IG do 2022., i to kroz izgradnju potrebne infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpada, ali i kroz podizanje svijesti lokalnog stanovništva o važnosti odvojenog prikupljanja otpada, zaštite okoliša te ulozi reciklažnog dvorišta u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom.

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 1.338.866,30 kuna, od čega  EU financira iznos od 85 posto, odnosno 1.138.036,00 kuna, a provodi se u razdoblju od 14. rujna 2018. do 14. studenog 2019.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020., Grad Ivanić-Grad potpisao je 14. rujna 2018. s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Reciklažno dvorište gradi se na lokaciji odlagališta neopasnog otpada Tarno, kojim će upravljati ivanićgradska komunalna tvrtka Ivakop.