16.01.2019.

Ivanić-Grad dobio preko 1,3 milijuna kuna za rekonstrukciju vrtića u Posavskim Bregima

Gradonačelnik Grada Ivanić-Grad, Javor Bojan Leš jučer, 15. siječnja 2019. godine u Zagrebu u prisustvu potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića sa ravnateljicom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matildom Copić, potpisao je ugovor o financiranju rekonstrukcije dječjeg vrtića u Posavskim Bregima vrtića, vrijedan 1.307.401,15 kuna.

Projektom rekonstrukcije vrtića predviđeno je kompletno unutarnje uređenje objekta s opremanjem i izgradnja te uređenje dječjeg igrališta u sklopu vrtića s nabavom novih dječjih sprava za igranje.

Projektom se poveća iskoristivost kvadrature prostorija za predškolsku naobrazbu, povećava kvaliteta predškolskog odgoja, ujednačuje kvaliteta prostora za odvijanje predškolske nastave dječjeg vrtića podružnica Posavski Bregi s ostalim podružnicama  dječjeg vrtića Ivanić – Grad.

Ugovori su rezultat natječaja vrijednog 1,36 milijardi kuna za operaciju 7.4.1. ''Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo“ Programa ruralnog razvoja RH, od čega je 836 milijuna namijenjeno isključivo izgradnji, rekonstrukciji i opremanju dječjih vrtića. Ostatak raspoloživog novca osiguran je za vatrogasne domove, sportske terene, javne prometne površine i sličnu infrastrukturu koja će ruralni prostor učinili poželjnim mjestom za život i rad. Natječaj je bio raspisan u lipnju ove godine nakon što je kroz istu mjeru sa 288 milijuna kuna već sufinancirano 57 projekata izgradnje vrtića.

Cilj Mjere 7 ''Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima'' iz Programa ruralnog razvoja je osigurati što bolje uvjete za život u ruralnim zajednicama te time potaknuti ostanak stanovništva na područjima koja su izložena depopulaciji.

Naravno, provedba samo Mjere 7 ne može osigurati sve uvjete za ostanak na selu, ali u kombinaciji s drugim mjerama iz Programa ruralnog razvoja, poglavito mjerom 4, namijenjenom ulaganjima u fizičku imovinu, kao i mjerom 6, namijenjenom malim i mladim poljoprivrednicima, kao i onima koji žele svoje aktivnosti diverzificirati izvan isključive poljoprivredne djelatnosti, može osigurati značajno poboljšanje kvalitete života u ruralnom prostoru.