24.05.2019.

Prijava zapuštenih vinograda - Ivanić-Grad

U Zagrebačkoj županiji utvrđena je prisutnost bolesti zlatne žutice vinove loze koja se intenzivno širi i sukladno tome proglašena su demarkirana područja među kojima se nalaze Ivanić-Grad (Grabersko Brdo i Šumećani) te Kloštar Ivanić.

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Naredbe o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze („Narodne novine“, br. 48/18), a u slučaju sumnje na zarazu obavezno se mora obavijestiti nadležna fitosanitarna inspekcija koja će izaći na teren, utvrditi stanje, izdati rješenje o krčenju i predvidjeti visoku novčanu kaznu.

Sukladno zakonskim obvezama, pozivaju se vlasnici, posjednici i ovlaštenici vinograda koji  se redovito održavaju da prijave Upravnom odjelu za financije, gospodarstvo, komunalne djelatnosti i prostorno planiranje, Odsjeku za poljoprivredu, zapuštene vinograde u blizini svojih vinograda radi sprečavanja nastanka i širenja bolesti - zlatne žutice koju prenosi američki cvrčak.

Prijave mogu biti anonimne, a mogu se poslati na e-mail adresu [email protected] ili osobno predati u pisarnicu Grada Ivanić-Grada.