20.09.2019.

Obilježena 110-ta godišnjica rođenja Stjepana Grgca

U Ivanić-Gradu se 17.9.2019.g. na poseban način obilježila 110-ta godišnjica rođenja Stjepana Grgca (17.9.1909. Bistranski Novaki-15.12.1960.Sesvete), jednog od najboljih hrvatskih biciklista svih vremena.

Biciklistički klub Ivanić iz Ivanić-Grada u suradnji s Hrvatskim društvom olimpijske filatelije i memorabilije iz Zagreba te uz pomoć i podršku Hrvatske pošte d.d , organizirao je u poštanskom uredu u Ivanić-Gradu promociju poštanskog žiga s likom Stjepana Grgca i prigodne poštanske dopisnice. Idejno rješenje poštanskog žiga napravio je g. Stjepan Zdenko Brezarić, tajnik Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije a tekst na prigodnoj poštanskoj dopisnici Mario Biršić, predsjednik Biciklističkog kluba Ivanić.

Ideja za ovakvo obilježavanje 110 godišnjice rođenja Stjepana Grgca potekla je od g. Stjepana Zdenka Brezarića, tajnika Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije koje već niz godina, u suradnji s Hrvatskom poštom, provodi filatelistički projekt pod nazivom Hrvatski olimpijci/paraolimpijci i sportski velikani na poštanskim prigodnim žigovima. Tako su 17.9.2019.g. iz Ivanić-Grada na brojne adrese poslane prigodne poštanske dopisnice s poštanskim žigom na kojem je lik Stjepana Grgca.

Stjepan Grgac bio je: četverostruki prvak Jugoslavije: 1930., 1932., 1933. i 1939., prvak Hrvatske 6 puta, prvak Zagrebačkog podsaveza 7 puta (1929.-1935.), 1. mjesto na prvenstvu Jugoslavije po olimpijskom sistemu (Maribor, 1934.), 1. mjesto na brdskoj utrci Graz-Semmering-Graz (1929.), 1. mjesto na 4-etapnoj utrci "Kroz Bugarsku“ (Sofija – Varna, 1935.), 1. mjesto na utrci u spomen Franje Gregla (1935.),1. mjesto na utrci povodom 50-godišnjice HKB "Sokol-Zagreb 1887" (1937.), 1. mjesto na utrci "Oko Zagreba" (85 km), 1. mjesto i rekorder  utrke grada Zagreba na 50 i 100 km, 2. mjesto na utrci "Rund um den Hochshwab" (Graz, 1933.), 2. mjesto na prvoj utrci "Kroz Hrvatsku i Sloveniju" (1937.), 2. mjesto na utrci "Oko Rumunjske" (1936.) i 2. mjesto na utrci "Trka oko Srbije" (1939).

Ovi iznimni rezultati na prestižnim domaćim i međunarodnim utrkama nisu ostali nezapaženi pa je Stjepan Grgac dobio je poziv da dođe, u ekipi nezavisnih vozača u kojoj su još bili Stjepan Ljubić Vojvoda, Franc Abulnar i Rudolf Fiket, na Tour de France.. I na toj utrci Stjepan Grgac je ostavio blistav trag, vozeći nakon 8. etape sam: Rudolf Fiket je odustao nakon odvezene 1. etape, Stjepan Ljubić Vojvoda odvezao je prve dvije etape a Franc Abulnar odustao je nakon 8.etape. Sa skromnom logistikom, bez trenera i masera u pratnji mu je bio samo njegov prijatelj inače poznati hrvač Rikard Bukovac, odvezao je 14 od 21 etape te utrke duge 4.437 km. Od te dužine, Stjepan Grgac prevezao je ukupno 2.740 km prije nego što je, u skladu s propozicijama utrke, odlukom sudaca morao odustati. Tako je postigao rezultat kojeg desetljećima nakon Stjepana Grgca nije dostigao ni jedan hrvatski biciklist.

Prisutne poštovatelje Stjepana Grgca u poštanskom uredu u Ivanić-Gradu u ime Hrvatske pošte pozdravila je gđa. Ivana Gašparec a u ime Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije tajnik društva g. Stjepan Zdenko Brezarić, upoznao je prisutne s ovim projektom i njegovim značajem za promociju kako sporta i sportskih velikana kakav je Stjepan Grgac tako i Grada Ivanić-Grada. Predsjednik BK Ivanić g. Mario Biršić zahvalio se Hrvatskoj pošti, Hrvatskom društvu olimpijske filatelije i memorabilije na suradnji prilikom realizacije ovog projekta a Gradu Ivanić-Gradu na velikoj podršci i pokroviteljstvu na Memorijalu Stjepan Grgac, biciklističkoj utrci koja se već 49 godina, u spomen na Stjepana Grgca, održava u Ivanić-Gradu u gradu u kojem od 2014.g. i jedna ulica nosi njegovo ime a na kući u kojoj je živio Stjepan Grgac postavljena je 2015. godine spomen ploča.

U ime Grada Ivanić-Grada prisutne poštovatelje Stjepana Grgca i organizatore ove promocije pozdravio je gradonačelnik Grada Ivanić-Grada g. Javor Bojan Leš posebno zahvalivši obitelji Stjepana Grgca, Zlatici i Krešimiru, na plodnoj suradnji s Gradom Ivanić-Gradom.

U ime obitelji prisutne je pozdravio sin Stjepana Grgca g. Krešimir Grgac, inicijator osnivanja Biciklističkog kluba Ivanić i gđa.Verica Grgac, nećakinja Stjepana Grgca koja je upoznala prisutne s aktivnostima u Općini Bistra gdje je u Bistranskim Novakima, rodnom mjestu Stjepana Grgca, podignut spomenik Stjepanu Grgcu prilikom obilježavanja 100 godišnjice njegova rođenja.

Na kraju, prisutni su se složili da, nakon prigodnog poštanskog žiga i dopisnice, lik Stjepana Grgca zaslužuje da u dogledno vrijeme bude ovjekovječen i na poštanskoj marki.