15.10.2021.

U galerijskom prostoru POU otvorena izložba fotografija Zorana Ožetskog

Sinoć je u galerijskom prostoru Pučkog otvorenog učilišta Ivanić-Grad otvorena izložba fotografija Zorana Ožetskog pod nazivom „Sloboda“. Izložbu čine fotografije stotine konja na slobodnoj ispaši nastale posljednjih desetak godina na području šume Žutice i Lonjskog polja.

Očaran prizorima konja kroz različita godišnja doba, Zoran, kao veliki ljubitelj prirode i nama posjetiteljima je ovom izložbom uspio prenijeti svu ljepotu ovih plemenitih slobodnih životinja.

Sam odabir naslova Sloboda izložbe fotografija Zorana Ožetskog nije slučajan: ta je riječ temelj njegova bića pa ma koliko kalupa nametnutih konvencija morao probijati. Autora ne zanimaju oklopi svakidašnjice u kojima se, obično, osjećamo sigurni jer moć navike je tek čisti eliksir većine ljudi; njemu trebaju prostranstva u kojima plovi njegov objektiv uz ta okretna, elegantna stvorenja, koja u nama bude zadivljenost i strahopoštovanje, kako bi ispričao priču o iskonskoj slobodi. Ovdje su konji samo popratna pojava koja podsjeća kako životna snaga može uzrastati i na ispašama, gotovo, mitske šume Žutica i Lonjskog polja kao i u nesputanoj duši koja se koristi fotoaparatom umjesto riječi. Putovanje u slobodu je oduvijek potraga za samim sobom koju fotografski nerv Zorana Ožetskog nalazi u priželjkivanoj čaroliji simbioze s čovjekovim najlojalnijim prijateljem – konjem.” uvodno je rekao Jadranko Bitenc.

Uz izložene fotografije, prikazuje se i autorov video uradak.

Izložbu je otvorio ravnatelj POU-a Dražen Malec, osvrt na izložbu dao je Jadranko Bitenc koji su ovom prigodom ujedno i čestitali autoru na dobivenom Javnom priznanju Grada Ivanić-Grada.

Izložba će biti otvorena do 28.10.

Tekst: Zrinka Radašević
Foto: Damir Lilić