01.10.2022.

Bučijada u Ivanić-Gradu ove godine svoja je vrata posjetiteljima otvorila po 18. put!

Najposjećenija turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija u Hrvatskoj otvorena je danas 1. listopada 2022. godine i traje još sutra uz cjelodnevni program. Više od 160 izlagača na 13 lokacija nudi razne proizvode od buča i svoje usluge. „Svake godine nam raste broj izlagača i posjetitelja, svake godine imamo nove sadržaje i širimo ponudu. Ovo je događanje u kojem želimo predstaviti naše proizvođače i dati naglasak na njihov trud i rad koji ulažu. Dostigli smo punoljetnost s našom Bučijadom. Zahvaljujem se svima na organizaciji naše najveće manifestacije. Svake godine sve je ljepša i veća te se nadam da će svi, od najmlađih do najvećih, pronaći nešto za sebe.“, rekao je gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

Turistička zajednica Ivanić-Grada složila je iznimno bogat i širok program prilagođen svim uzrastima, s najboljim proizvodima i običajima koje ovaj dio Posavine i Moslavine nudi. „U Zagrebačkoj županiji ima preko 300 turističko-gastronomskih manifestacija, a danas mogu reći da je ovo manifestacija broj 1 u županiji. U njezinim počeci nitko nije znao za buču i bučino ulje, a danas je postignut cilj – promicanje vrijednosti, kvalitete te poticanje proizvodnje. Naši turistički rezultati stižu rekordne godine, a Bučijada u tome svakako pomaže“, kazao je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović.

Manifestacija je organizirana uz pokroviteljstvo Grada Ivanić-Grada, Zagrebačke županije, Turističke zajednice Zagrebačke županije i Hrvatske turističke zajednice. Već u prijepodnevnim satima subote manifestaciju je posjetilo nekoliko tisuća ljudi. „Bučijada opet raste i vodeća je manifestacija ovakvog tipa u županiji. Od male manifestacije sa par OPG-ova, narasla je do ovoga što danas imamo. Ovaj kraj je tradicionalno vezan uz poljoprivredu, bogat proizvodnjom buča, pa mi je drago da je grad prepoznao poticanje udruživanja, promocije i podizanja kvalitete proizvoda“, rekao je izaslanik predsjednika Vlade i državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Dražen Bošnjaković, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora i zastupnik naglasio je kako je zadovoljan iznimno velikom posjećenošću. „Velika ponuda, odlična organizacija i brojni sadržaji, slika su upornosti, rada i truda organizatora, na čemu im čestitam. Ova manifestacija važna je za razvoj ovog kraja, ali i za razvoj poljoprivredne proizvodnje i gospodarstva. Uz već poznato vinogradarstvo i vinarstvo, sljubljivanje bučnice i škrleta obavezna je u Ivaniću.“

U Prezentacijskom centru na tržnici Maznica možete razgledati izložbu o bučama. Isprobajte vožnju buča kočijom pored Vatrogasnog doma, te posjetite izložbe i radionice u Muzeju Ivanić-Grada i Pučkom otvorenom učilištu.
Iz Slovenije je pristigla divovska buča koja teži čak 401 kg i izložena je na livadi ispred gradske uprave.
Razne predstave, natjecanja, igraonice, Buča selo i atraktivne dekoracije od buča po kojima je ova manifestacija prepoznatljiva očekuju posjetitelje na Maloj Bučijadi na Sportskom parku Zelenjak i u gradskom parku.

Danas na glavnoj pozornici nastupa Gibonni, a u nedjelju Đani Stipaničev i Renata Sabljak. Glavna zvijezda Bučijade svake je godine pomno odabrani kum ili kuma, a ovoga puta tu će prestižnu titulu ponijeti sportski novinar Marko Šepat,
iji dolazak se očekuje na glavnoj pozornici u nedjelju. Detaljna satnica svih događaja ovogodišnje Bučijade nalazi se u priloženom programu.

Pozivamo vas da dođete u Ivanić-Grad i uživate u craft pivu od buče, škrletu moslavačkih vinara, kao i raznim bučnicama, juhama, kremšnitama i ostalim delikatesama od buče. Parking se za vrijeme Bučijade ne naplaćuje i organiziran je na nekoliko lokacija, no krećete li iz Zagreba svakako ne zaboravite i na Bučko Express, koji u subotu i nedjelju kreće s Glavnog kolodvora u 9:20h, s povratkom u 18:07h.

Dođi, okusi, osjeti, vidi – vrijeme je za 18. Bučijadu!