17.05.2023.

Novi obrazovni program za fizioterapeute: Srednja škola “Ivan Švear” pruža mogućnosti za buduće stručnjake

Srednjoj školi “Ivan Švear” iz Ivanić-Grada odobren je novi obrazovni program za strukovno usmjerenje za fizioterapeutski tehničar/tehničarka. Tim povodom u Poduzetničkom inkubatoru održan je radni sastanak na kojem su prisustvovali ravnateljica srednje škole Josipa Ilić, dekan Veleučilišta u Ivanić-Gradu Mile Marinčić, ravnatelj SB Naftalan Goran Maričić i gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

Ovaj povijesni trenutak označava prvi put da ova škola obrazuje učenike s područja zdravstva i socijalne skrbi, čime ulazi u potpuno novo područje. Program je odobren Odlukom o proširenju djelatnosti za školske ustanove izvođenjem novih programa, koju je donio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Josipa Ilić, ravnateljica srednje škole, izražava radost zbog odobrenja novog programa za fizioterapeute, dok dekan Veleučilišta Mile Marinčić naglašava potrebu za definiranjem statusa fizioterapeuta na znanstvenom planu.

Ravnateljica srednje škole, Josipa Ilić, izrazila je svoju radost i ponos zbog odobrenja novog četverogodišnjeg strukovnog programa. Istaknula je da je ovo važan korak za grad Ivanić-Grad i Zagrebačku županiju, jer do sada nijedna škola na tom području nije provodila program obrazovanja za fizioterapeute. Također je istaknula važnost već prisutnog Veleučilišta i Specijalne bolnice Naftalan u gradu, što stvara zatvoreni krug obrazovanja od osnovne škole pa sve do zapošljavanja.

Dekan Veleučilišta u Ivanić-Gradu, Mile Marinčić, naglasio je da je novi obrazovni program od ogromnog značaja za Veleučilište, te da se time zaokružuje vertikala obrazovanja u gradu. Međutim, još treba riješiti pitanje hrvatskog kvalifikacijskog okvira za ovu struku i definirati status fizioterapeuta na znanstvenom planu. To bi omogućilo daljnji razvoj ove struke u smjeru znanosti i mogućnost stjecanja doktorata iz tog područja.

Ravnatelj SB Naftalan, dr.Goran Maričić, naglasio da je uz razvoj zdravstvenog turizma i osnivanjem veleučilišta ovo jedan od najznačajnijih uspjeha koji će naš grad definitivno pozicionirati kao centar za obrazovanje iz programa fizioterapije. Daljnjim razvojem SB Naftalan otvaraju se nove mogućnosti zapošljavanja mladih ljudi koji su potrebna znanja stekli u svom gradu.

Gradonačelnik Javor Bojan Leš ističe važnost novog obrazovnog programa za Ivanić-Grad, pružajući mogućnosti obrazovanja i smještaja učenika iz cijele Hrvatske

Gradonačelnik Ivanić-Grada, Javor Bojan Leš, istaknuo je važnost novog obrazovnog programa kako za Veleučilište, tako i za grad u cjelini. On omogućuje djeci u gradu zatvoreni krug obrazovanja, ali također pruža mogućnost dolaska učenika iz drugih krajeva Hrvatske na školovanje, uz mogućnost smještaja u Učeničkom domu.

Odobrenje novog obrazovnog programa za strukovno usmjerenje fizioterapeutski tehničar/tehničarka donosi velike mogućnosti za srednju školu “Ivan Švear”, Veleučilište u Ivanić-Gradu te za sam grad. Ovaj korak prema širenju obrazovnih programa u zdravstvenom području predstavlja važan napredak za Ivanić-Grad i stvara temelje za daljnji razvoj struke fizioterapije.

Zoran Ožetski