26.10.2023.

Gradsko društvo Crvenog križa organiziralo svečanost za dobrovoljne darivatelje krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanić-Grad, u sklopu svoje stalne misije promocije dobrovoljnog davanja krvi u Republici Hrvatskoj, organiziralo je svečanost u čast davatelja krvi. Događaj je održan u Domu Alojza Vulinca i okupio je brojne dobrovoljne darivatelje krvi koji svojim nesebičnim činom doprinose spašavanju života.

Ova svečanost poslužila je kao prilika da se izrazi duboka zahvalnost svim davateljima, koji svojim činom pokazuju solidarnost i brigu prema svojoj zajednici. Gradsko društvo Crvenog križa, uz organiziranje i provođenje akcija davanja krvi, također dodjeljuje priznanja sukladno Pravilniku o priznanjima Hrvatskog Crvenog križa.

Zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada, Tomislav Cuvaj, koji je i sam dobrovoljni darivatelj krvi, bio je među prisutnima. Izjavio je: “Davanje krvi predstavlja najčišći oblik humanosti. Kroz ovaj čin, ne samo da spašavamo živote, već i jačamo zajedničke veze unutar naše zajednice.”

Svečanost u Ivanić-Gradu nije bila posebna samo za one koji su već dugi niz godina nesebično darivali svoju krv, već i za one koji su to učinili prvi put. Posebno je bilo inspirativno vidjeti mlade ljude koji su prepoznali važnost ovog čina i odlučili postati dio ove plemenite zajednice.

Albina Marić: “Osjećaj kada znaš da si možda spasio nečiji život je neopisiv”

Jedna od novih darivateljica, Albina Marić, podijelila je svoje iskustvo: “Bilo je malo straha na početku, ali kad sam vidjela koliko je jednostavno i brzo, shvatila sam da nema razloga za strah. A osjećaj kada znaš da si možda spasio nečiji život je neopisiv.”

Gradsko društvo Crvenog križa kroz ovakve događaje želi potaknuti građane na redovito davanje krvi i istaknuti važnost ovog čina za zdravstveni sustav i dobrobit zajednice.

Ivanka Biškup – žena s velikim srcem

Na svečanosti u Ivanić-Gradu, posebna pažnja bila je usmjerena prema Ivanki Biškup koja je darovala krv čak 56 puta. Njen dugogodišnji doprinos nije ostao nezapažen, te je ove godine nagrađena priznanjem za završno davanje.

Duboko dirnuta ovom čašću, Ivanka je podijelila svoje misli s prisutnima: “Davanje krvi za mene nikada nije bilo obaveza, već privilegija. Svaka kap krvi koju doniramo može biti razlika između života i smrti za nekoga. Ovo priznanje je za mene potvrda mnogih godina predanosti, ali i poticaj svima da shvate koliko je važno biti dio ovakve humanitarne akcije.”

Antun Borić: “Darovanjem jedne doze krvi spašavate tri života”

Antun Borić je čovjek čija je predanost darivanju krvi postala primjerom mnogima. Iako nije bio raspoložen za izjave i ostaje skroman unatoč impresivnom broju od 125 donacija, njegove riječi imaju veliku težinu. “Darovanjem jedne doze krvi spašavate tri života”, kratko je prokomentirao. Njegova izjava je podsjetnik na važnost i veličinu ovog nesebičnog čina, koji ne samo da pomaže ljudima u trenucima kada im je to najpotrebnije, nego i potiče druge da se uključe i daju svoj doprinos.