14.04.2024.

Jubilarna 10. smotra folklora “Lepe moje ravne pole” proslavila kulturu i tradiciju

Posavski Bregi, ove subote, 13. travnja, ugostili su prekrasnu večer tradicije i kulture na jubilarnoj 10. smotri folklora “Lepe moje ravne pole”. U organizaciji Kulturno umjetničkog društva “Ogranak seljačke sloge”, ovaj događaj okupio je mnoštvo ljubitelja folklora koji su uživali u programu u toplom ozračju pučkog doma koji je za ovu prigodu bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

Nastupile su cijenjene hrvatske folklorne skupine, koje su predstavile raznolikost folklornih plesova i pjesama, prezentirajući kulturno bogatstvo naših krajeva kroz tradicionalne nošnje i običaje. Program su obogatili svojim izvedbama:

KUD “Matija Gubec” iz Gornje Stubice
KUD “Počulica” iz Letovanića
KUD “Berislavić” iz Novog Grada
KUD “Ogranak seljačke sloge” iz Posavskih Brega

Gradonačelnik Ivanić-Grada, Javor Bojan Leš, istaknuo je svoje zadovoljstvo što je mogao biti dio ovog događaja, ističući vrijedan rad KUD-a “Ogranak seljačke sloge” i trud svih pojedinaca uključenih u organizaciju, napomenuvši posebno gospođu Mirnu Češković i gospodina Ivana Barilića.

U godini kada KUD “Ogranak seljačke sloge” slavi 90. godišnjicu, gradonačelnik Leš je najavio izradu monografije koju će podržati gradski fondovi, simbolizirajući važnost očuvanja kulture i tradicije. Gradonačelnik je pohvalio KUD-ove za njihovu ulogu u uključivanju svih generacija u kulturni život, od mladih do starijih, naglasivši da su upravo oni duša Posavskih Brega.

Čast mi je biti na čelu grada u kojem kulturno-umjetnička društva poput ovoga cvjetaju i rastu,” završio je gradonačelnik Leš, dajući ton večeri koja je slavila zajedništvo, povijest i kulturu.

Događanje je podržano od strane Grada Ivanić Grada i Zagrebačke županije, s medijskom pratnjom Obiteljskog radija Ivanić i portala Volim Ivanić, čime je kulturni događaj dobio zasluženu pozornost i priznanje.

Zoran Ožetski