23.04.2024.

Noć knjige 2024.

Ivanić-Grad danas sudjeluje u manifestaciji “Noć knjige”, postajući jedno od brojnih mjesta u zemlji koje odaje počast književnosti.

Manifestacija je započela u 10 sati jutarnjim čitanjem za najmlađe koje je održao zamjenik gradonačelnika, Tomislav Cuvaj, a nastavlja se bogatim programom koji traje cijeli dan. Program obuhvaća Harry Potter kviz za ljubitelje čarobnjačkog svijeta, dok večernje sate krasi kreativna Paint&Wine radionica za odrasle. Paint&wine radionice posljednjih godina vrlo su popularne i tražene jer objedinjuju zabavu, kreativnost i opuštanje. Nikakvo prethodno iskustvo za sudjelovanje nije potrebno jer umjetnici vode polaznike korak po korak, sve do nastanka njihovih vlastitih remek-djela, koja onda nose doma za uspomenu. Radionica je besplatna za sve sudionike, za što se pobrinula Gradska knjižnica Ivanić-Grad.

Osim zabavnog sadržaja, “Noć knjige” nudi i akciju vraćanja knjiga bez naplate zakasnine, pružajući idealnu priliku za one koji žele vratiti zaboravljene naslove. Razgovori će se voditi o pronalasku utjehe u literaturi, traženju odgovora na društvene prijetnje te odbijanju pseudočinjenica i lažnih vijesti.

U Noći knjige širom Hrvatske sudjelovat će čak 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 56 knjižara, 240 narodnih knjižnica i brojni antikvarijati, nakladnici, fakulteti, učenički domovi, domovi za starije, muzeji, bolnice, pa čak i jedan zatvor. Programi kojima se potiče čitanje će se odvijati i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima.

Ivanić-Grad kao i cijela Hrvatska večeras otvara svoje srce literaturi, pozivajući sve da se pridruže u otkrivanju kako knjige mogu biti naši vodiči kroz izazovna vremena te kako nas mogu inspirirati na promjene koje su pred nama.