18.06.2024.

[VIDEO] Ivanić-Grad i Liskovica: Nova inicijativa za unapređenje zajednica

U Gradskoj vijećnici Ivanić-Grada jučer je održan sastanak između gradonačelnika Ivanić-Grada, Javora Bojana Leša, i Davora Pranjića, potpredsjednika Republike Srpske i predstavnika Hrvata u Republici Srpskoj. Glavna tema sastanka bili su Hrvati iz sela Liskovica koji su tijekom ratnih zbivanja 90-ih godina morali napustiti svoje domove. Mnogi od njih doselili su u Ivanić-Grad, gdje su osnovali obitelji te danas čine značajnu zajednicu u ovom gradu.

Gradonačelnik Leš izrazio je zahvalnost cijenjenom gostu na posjeti, ističući dugogodišnju integraciju Hrvata iz Bosne i Hercegovine u lokalnu zajednicu. “Već duže vrijeme svjedočimo vrijednom doprinosu skupine Hrvata iz Bosne i Hercegovine koji su se doselili u ratnim godinama. Danas su oni vrijedni stanovnici našega grada i doprinose našoj zajednici,” rekao je Leš.

Leš je potom detaljno izložio planove i inicijative koje grad Ivanić-Grad poduzima kako bi dodatno unaprijedio životne uvjete Hrvata iz Liskovice. “U proteklim godinama sufinancirali smo izgradnju župne crkve u Liskovici, a trenutno imamo ambicioznu inicijativu za izgradnju dijela infrastrukture,” dodao je Leš, naglašavajući kako je grad posvećen pružanju kontinuirane podrške ovoj zajednici.

Osim toga, gradonačelnik Leš je istaknuo važnost prekogranične suradnje te mogućnosti koje ona pruža za financiranje infrastrukturnih projekata. “Razgovarali smo o projektima prekogranične suradnje i mogućnosti otvaranja pojedinih omotnica iz fondova Europske unije za zajedničko financiranje infrastrukturnih projekata,” rekao je gradonačelnik.

Leš je dodatno objasnio planove za budućnost, uključujući suradnju s različitim partnerima. “Nadam se da ćemo se u tom kontekstu sastati i s ministrom kako bismo pronašli najbolji način za realizaciju tih projekata. Grad će u to uključiti našu razvojnu agenciju i ostale strukture koje će pomoći u realizaciji,” zaključio je Leš. Naglasio je važnost suradnje s katoličkom crkvom i lokalnom samoupravom u Bosni i Hercegovini kako bi se osiguralo uspješno provođenje projekata.

Davor Pranjić je također izrazio zadovoljstvo sastankom i inicijativama koje grad Ivanić-Grad pokreće. “Naši ljudi su ovdje našli topli dom i sada su aktivni članovi zajednice. Ponosan sam na njihov doprinos i zahvalan gradonačelniku Lešu na podršci koju pruža našoj zajednici. Vjerujem da ćemo zajedno postići još mnogo toga,” izjavio je Pranjić.

Sastanak je završio s nadom da će se nastaviti uspješna suradnja između Ivanić-Grada i Hrvata iz Liskovice, te da će se zajedničkim naporima riješiti preostali problemi i unaprijediti kvaliteta života svih stanovnika. Leš je naglasio kako će grad Ivanić-Grad i dalje aktivno raditi na pružanju podrške i poboljšanju uvjeta života za sve svoje građane, posebno one koji su prošli kroz teške ratne okolnosti.

Z.O.