23.05.2024.

[VIDEO] Produženi boravak učenika OŠ Đure Deželića u prostorijama Veleučilišta Ivanić-Grad

Grad Ivanić-Grad, Veleučilište Ivanić-Grad i Osnovna škola Đure Deželića postigli su danas važan sporazum kojim će se privremeno riješiti problem nedostatka prostora za produženi boravak učenika. Sporazum su potpisali gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, dekan Veleučilišta Ivanić-Grad Mile Marinčić te ravnatelj OŠ Đure Deželića Mileo Todić.

Prema sporazumu, Veleučilište Ivanić-Grad će ustupiti svoje prostorije u Moslavačkoj ulici za potrebe produženog boravka učenika u dvije odgojno-obrazovne skupine. Ove prostorije će se koristiti od početka školske godine 2024./2025. do završetka školske godine 2028./2029., svakog radnog dana od 6:45 do 17 sati.

Gradonačelnik Leš je naglasio kako će sporazum opravdati dosadašnja ulaganja u Veleučilište, a uvjete za ovu suradnju omogućila je izgradnja novih prostora na mjestu nekadašnjeg učeničkog doma. “Osnovnoškolcima možemo privremeno, na rok od pet godina, stvoriti uvjete za produženi boravak. Grad će snositi gotovo sve troškove, a ovdje će se smjestiti dvije skupine učenika. Također, otvara se jedan razred u Graberju,” rekao je Leš.

Dekan Veleučilišta Mile Marinčić izrazio je zadovoljstvo što mogu pomoći i staviti na raspolaganje dvije dvorane učenicima. “Logika je bila prenamijeniti prostor u centralnoj zgradi koja je odmah do osnovne škole. Pročelnici su morali redefinirati nastavu, što je bilo izazovno i za administrativno osoblje, ali smo se dogovorili da ćemo to izdržati i duže od pet godina, ako bude potrebno,” zaključio je Marinčić.

Ankete provedene u vrtićima i prvim razredima pokazale su veliki interes roditelja za produženim boravkom. Skupine mogu maksimalno primiti 28 učenika, a ravnatelj Todić je uvjeren da će, i nakon probira, skupine biti popunjene. “Očekujemo da će se unutar ovih pet godina realizirati projekt Vlade RH o prelasku svih učenika u jednosmjensku nastavu. Sporazum nam osigurava potrebne uvjete do uvođenja cjelodnevne škole koja se planira do školske godine 2027./2028.,” dodao je Todić.

Ovaj sporazum predstavlja značajan korak ka osiguravanju adekvatnih uvjeta za učenike OŠ Đure Deželića, dok se čeka realizacija cjelodnevne škole i prelazak na jednosmjensku nastavu.