18.11.2023.

“Putem svjetlosti” Ivanić-Grad obilježio 32. godišnjicu stradanja Vukovara i Škabrnje

Jučer je u organizaciji Zajednice braniteljskih udruga, HVIDR-a i Grada Ivanić-Grada svečano obilježena 32. godišnjica tragičnog stradavanja Vukovara i Škabrnje, dva simbola otpora i patnje u hrvatskoj povijesti.

Komemoracija je započela emotivnim činom polaganja vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima. Ovaj počast poginulima simbolizira trajno sjećanje na njihovu žrtvu i herojstvo u obrani domovine.

Nakon toga, kolona sjećanja, nazvana “Put svjetlosti”, uputila se prema Vukovarskoj ulici. Sudionici, među kojima su bili predstavnici Gradske uprave, članovi obitelji poginulih i umrlih branitelja iz Ivanić-Grada, učenici, branitelji, te predstavnici policije, vatrogasaca i raznih političkih stranaka građanskih udruga, položili su lampaše u sjećanje na sve žrtve Vukovara i Škabrnje.

“Svečanost obilježavanja 32. godišnjice stradavanja Vukovara i Škabrnje u Ivanić-Gradu bila je još jedan podsjetnik na važnost očuvanja sjećanja na teška vremena iz novije hrvatske povijesti, ali i na neizmjerne žrtve koje su učinjene za slobodu i neovisnost naše domovine” – naglasio je zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada Tomislav Cuvaj.

“Sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje, te neizmjerne patnje koje su prošli njihovi stanovnici i branitelji, zauvijek su urezane u kolektivno sjećanje hrvatskog naroda. Obilježavanje godišnjice njihova stradanja prilika je da se odaju počasti svim hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote za slobodu i neovisnost Hrvatske, ali i da se podsjeti na važnost mira, tolerancije i zajedništva” – rekao je Goran Cerovečki predsjednik HVIDR-e Ivanić-Grad.

Ovaj emotivni događaj, koji je okupio mnoštvo građana svih generacija, završio je misom za poginule, nestale i umrle branitelje u Crkvi sv. Petra. Misa je bila prilika da se zajednički pomoli i odaje počast onima koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske.