13.09.2013.

Sin britanskog pilota srušenim kod Žutice u 2. svjetskom ratu u posjetu Ivanić-Gradu


U petak 13.09. 2013. godine, na svom putu od Engleske do Južnoafričke Republike, Grad Ivanić Grad je posjetio gospodin Chris Mould, sin engleskog pilota koji je 10. studenog 1944. srušen na području šume Žutica od strane njemačkog Luftwaffea. Chrisova je želja bila proći predjelima u kojima se njegov otac   sakrivao prije skoro 70 godina.

Pilot britanskih zračnih snaga (RAF-a) William Mould spomenutog je datuma poletio iz talijanske zračne baze Biferno i ubrzo nakon prelaska Jadranskog mora naletjeli su na neprijateljski avion. Nakon borbe Mustanga Williama Moulda i njemačkog Fieslera oba aviona bivaju teško oštećeni   zbog čega moraju prisilno sletjeti na području Žutice.

Engleski pilot je pri padu teško ozlijeđen i zasigurno se ne bi izvukao da mu nije pomoglo lokalno stanovništvo koje ga je sakrilo od Nijemaca i predalo partizanima. Partizani su ga nakon teškog puta   doveli do Britanaca te se napokon vratio u Biferno. Nakon detaljnih pregleda otkrilo se da je u padu teško ozlijedio leđa te da je rat za njega gotov. Ipak, nakon rata se oporavio i dan danas u 87. godini ima dozvolu za letenje.
Kasnije se doznalo da je njemačkim avionom upravljao Hrvat no pošto je   on umro ranih 90-ih godina William nikada nije došao u priliku kontaktirati s njime.

Goste je pozdravio gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš te im zaželio sretan put i izrazio nadu da će jednog dana i William Mould osobno posjetiti Ivanić-Grad.

Predsjednik Aerokluba Ivanić-Grad Dražen Čvorišćec odveo je dvojac u razgledavanje okolice Ivanić-Grada, u vožnju skelom na Savi te pregled lokacije između Dubrovčaka Lijevog i Luke Lijeve te šume Žutica gdje se engleski pilot srušio.

Chris Mould je izjavio kako je oduševljen okolicom Grada, osobito velikim prirodnim područjima što se teško može naći u Engleskoj zbog gustoće stanovništva. Prenio je i zahvalnost oca Williama lokalnom stanovništvu i partizanima koji su mu pomogli u tim teškim vremenima.

U njegovoj pratnji na putu motociklima do Južnoafričke Republike je sunarodnjak Brett Irvine, član dobrotvorne zaklade Exzilda's Angels koja pomaže školama s nadarenom djecom. Jedna takva nalazi se u Zambiji i nju će posjetiti kako bi se uvjerili da donirani novac zaista pomaže tamošnjoj djeci.

Chris i Brett u subotu ujutro kreću za Italiju i dalje sve do juga Afrike i Capetowna.

Čitavu priču srušenog pilota možete pročitati na web stranicama Aerokluba Ivanić-Grad.

p9131032.JPG   p9131030.JPGp9131036.JPGp9131042.JPG