15.04.2014.

Radni sastanak predstavnika LAG-a Moslavine i zaposlenika Grada Ivanić-Grad

U utorak, 15.04.2014. godine u Gradskoj upravi Grada Ivanić-Grada u 11,00 sati održan je radni sastanak predstavnika LAG-a Moslavine i zaposlenika Grada Ivanić-Grada. Sastanku su prisustvovali; Anice Lenart i Mario Juretić, zaposlenici LAG-a te Gordane Brcković, zamjenica Gradonačelnika i Laura Voštinić i Sanja Mladiček, zaposlenice Gradske uprave Grada Ivanić-Grada.
Na istom je dogovorena promidžba LAG-a Moslavina u lokalnim medijima.

Kako se LAG Moslavina proteže preko tri županije: Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, dogovoreno je da se isti predstavi u svakoj od županija putem lokalnih medija. U članstvu LAG-a Moslavina su četiri JLS s područja Zagrebačke županije: Grad Ivanić-Grad te općine Križ, Dubrava i Kloštar Ivanić. U Zagrebačkoj županiji LAG će se predstaviti putem dvotjednika moslavačko-posavsko-zagrebačkog područja, odnosno lista Otoka Ivanića, te putem Obiteljskog radija Ivanić-Grada. Osim osnovnih informacija o LEADER-u i LAG-u te planiranim aktivnostima, promovirajući se na Zagrebačkom djelu LAG područja jači će se naglasak dati članovima s tog područja.

Osim JLS članica i osnivača LAG-a Moslavina (Ivanić-Grada, Križa, Kloštar Ivanića i Dubrave) u članstvu LAG-a nalazi se još 18 drugih članova predstavnika iz gospodarskog i civilnog sektora.
Da se prisjetimo: LEADER, nekada Inicijativa Europske zajednice, a danas temeljni Program za razvoj ruralnog prostora Europske unije, temelji se na mobiliziranju i provedbi lokalnog razvoja u ruralnim zajednicama kroz lokalna partnerstva (lokalne akcijske grupe – LAG-ove) u sva tri sektora, javnom, privatnom i civilnom. Namjera mu je pomoći građanima, grupama, tvrtkama i drugim nositeljima razvoja u ruralnom prostoru da razmotre potencijal svojeg područja te potaknu provedbu integriranih strategija i programa održivog razvoja. Prema načelima LEADER programa na području Moslavine osnovana je Lokalna akcijska grupa pod nazivom LAG „Moslavina“ koja je objedinila gradove: Čazmu, Garešnicu, Ivanić-Grad, Kutinu i Popovaču te općine: Dubravu, Hercegovac, Kloštar Ivanić, Križ, Lipovljane, Veliku Ludinu i Veliku Trnoviticu.

Cilj LAG-a „Moslavina“ jest, prvenstveno, potaknuti članove lokalne zajednice, u svakoj od općina i gradova obuhvaćenih LAG-om, na osmišljavanje aktivnosti koje doprinose razvoju tih područja, kako na gospodarskom planu, razvoju infrastrukture, očuvanju prirodne, tradicijske, kulturne i povijesne baštine tako i na unaprjeđenju društvenog i kulturnog života stanovnika Moslavine. To znači da je osnovni cilj LAG-a osiguravanje održivog razvoja ruralnih područja otvaranjem novih radnih mjesta u Moslavini te zadržavanjem mladih i obrazovanih ljudi na istom. Više informacija na www.lag-moslavina.hr