20.12.2017.

Tjedno izvješće Policijske postaje Ivanić-Grad (11.12.-17.12.)

Na postajnom području Policijske postaje Ivanić Grad, koja teritorijalno pokriva područje grada Ivanić Grada, te općina Križ i Kloštar Ivanić u proteklom tjednu evidentirana su 4 kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti, a radi se o 1 kaznenom djelu Teške krađe, 2 kaznena djela Krađe i 1 kaznenom djelu Nasilja u obitelji.

Od navedenih kaznenih djela protiv počinitelja 1 kaznenog djela Nasilje u obitelji nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava.

Policijski službenici PP Ivanić Grad su u proteklom tjednu evidentirali 23 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih su 4 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola u koncentraciji većoj od dopuštene.

Od strane ove Postaje podnijeta su 3 optužna prijedloga, i to 1 iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i 2 iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

U proteklom tjednu dogodilo se 6 prometnih nesreća, od čega 3 sa materijalnom štetom i 3 sa ozlijeđenim osobama.

Obavještavamo Vas da je u Hrvatskoj zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine.

Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske, što je uređeno  Odlukom o obveznoj zimskoj opremi (NN 145/2013).

Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom (na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno) bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom: vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

Policijski službenici Policijske postaje Ivanić-Grad od 15. prosinca 2017. godine provode operativnu akciju „Mir i dobro“, a u cilju održavanja što povoljnijeg stanja sigurnosti.

S tim u svezi, mole se građani da se pridržavaju ranije navedenih uputa o zabrani korištenja pirotehničkih sredstava i vatrenog oružja kako bi sigurno i dostojanstveno obilježili nadolazeće blagdane, a ujedno Vas podsjećamo da:

Pirotehnička sredstva I. razreda čine: pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi sl. proizvodi koji predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke i koja su namijenjena za uporabu u ograničenim prostorima, uključujući i pirotehnička sredstva za vatromete namijenjena za uporabu unutar stambenih zgrada.

Pirotehnička sredstva II. razreda čine: petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i drugi sl. proizvodi koji predstavljaju nizak rizik i nisku razinu buke i koja su namijenjena za vanjsku uporabu u ograničenim prostorima.

Pirotehnička sredstva III. razreda čine: rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi sl. proizvodi koji predstavljaju srednji rizik, koja su namijenjena za vanjsku uporabu na velikim otvorenim prostorima i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.

 

Uporaba pirotehničkih sredstava II. i III. razreda zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva, a pirotehnička sredstva I. razreda dopuštena su cijelo vrijeme uz primjeren i adekvatan način uporabe.

Referade upravnih poslova sa strankama rade radnim danom od 08,00 do 15,30 sati, dok za vrijeme vikenda referade upravnih poslova ne rade.

Policijska postaja Ivanić-Grad u cilju poboljšavanja i što boljeg funkcioniranja sa građanima izvješćuje da je za elektronski način komuniciranja u smislu skraćenog prekršajnog postupka, određenih bilo kakvih upita, pohvala, pritužbi, prijava i sl. otvorena e-mail adresa i to pp.ivanic.grad@mup.hr tako da svi građani mogu putem elektronske pošte ostvarivati komunikaciju sa policijskom postajom, a koja komunikacija će se smatrati pravovaljana te će zaposlenici PP na takav način poboljšati komunikaciju i učinkovitost. Isto tako na raspolaganju su brojevi telefona dežurne službe 01/2881-111 i 01/4570-060, referada za upravne poslove 01/4570-068 (voditeljica), skraćeni prekršajni postupak 01/4570-061, te tajnica načelnika PP i načelnik 01/4570-079.