25.10.2017.

Posjet učenika Gornjoj Stubici

U sklopu Memorijala Rudolfa Perešina, za 24 učenika iz četiri osnovne škole s područja grada Ivanić-Grada koji su sudjelovali u stvaranju likovnih i literarnih radova inspiriranih Rudolfom Perešinom, organiziran je izlet u centar Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te Gornjoj Stubici, Rudijevom rodnom mjestu.

Osim 24 učenika i njihovih učitelja, na izletu su sudjelovali predstavnici Zajednice udruga domovinskog rata, Goran Leš i Nenad Vujanić te Ivica Kozjak predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Grada Ivanić-Grada. Ispred Grada Ivanić-Grada izlet je organizirao i vodio zamjenik gradonačelnika Željko Posilović.

Po dolasku u bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane svi sudionici izleta imali su priliku poslušati zanimljivo predavanje o povijesti i nastajanju ove grane naših Oružanih snaga Republike Hrvatske i osnovnim zadaćama koje su osiguranje suverenosti zračnog prostora Republike Hrvatske te pružanje zrakoplovne potpore drugim granama u provedbi njihovih zadaća u združenim operacijama. Nakon poučne i nadasve odlično organizirane prezentacije slijedio je kratki dokumentarni film koji prikazuje vrijeme od početka stvaranja ratnog zrakoplovstva, kada su se za potrebe obrane domovine koristili prerađeni poljoprivredni avioni pa sve do današnjih dana i stvaranja modernog ratnog zrakoplovstva.

Nakon predavanja uslijedilo je druženje s časnicima i pilotima te posjet zrakoplovnoj pisti te servisnom centru nakon čega je izlet nastavljen prema Gornjoj Stubici

U Gornjoj Stubici sve sudionike izleta dočekao je zamjenik načelnika gospodin Vladimir Škvorc ,nakon čega su učenici sa zamjenikom gradonačelnika zapalili svijeće kod biste Rudolfa Perešina.

Ostatak izleta iskorišten je za posjet Gupčeve lipe, monumentalnoj kiparskoj kompoziciji Antuna Augustinčića – Spomeniku Seljačkoj buni 1573. i Matiji Gupcu te Muzeju Seljačkih buna.

Organizatori ovog izleta su: Grad Ivanić-Grad, Zagrebačka županija, Organizacijski odbor Rudolf Perešin, Udruga susreti za Rudija, Zajednica udruga domovinskog rata i MO Caginec-Prkos.

Zoran Ožetski