07.11.2023.

Grad Ivanić-Grad radi racionalnijeg upravljanja proračunom i obvezama ulazi u sustav pune riznice

Dana 7.11.2023. godine u prostorijama Gradske uprave u Ivanić-Gradu održan je radni sastanak na temu ulaska Grada Ivanić-Grada u sustav pune riznice.

Sastanak je organiziran u suradnji s kolegama iz tvrtke Libusoft koji su prisutnima pojasnili pojam pune riznice, te su predstavili korake koje će se morat odraditi prije ulaska u sustav pune riznice.

Temeljem članka 50. stavka 2. Zakona o proračunu (Narodne novine broj 144/21) propisano je da jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave ima jedinstveni račun proračuna koji se otvara i vodi u kreditnoj instituciji, a na kojem se ostvaruju svi priljevi i izvršavaju svi odljevi proračuna i proračunskih korisnika.

Grad Ivanić-Grad je došao do treće faze uvođenja riznice. U trećoj fazi doći će do zatvaranja transakcijskih računa proračunskih korisnika (Javna vatrogasna postrojba, Pučko otvoreno učilište, Gradska knjižnica, Dječji vrtić Ivanić-grad, Muzej Ivanić-Grada…), te će se sva plaćanja vršit putem jedinstvenog računa proračuna.

Uvođenjem jedinstvenog računa proračuna Grada Ivanić-Grada i njegovih proračunskih korisnika doći će do racionalnijeg upravljanja proračunom i obvezama. Riznica Grada Ivanić-Grada omogućit će uštede zbog objedinjavanja sredstava na jednom transakcijskom računu, što, između ostalog, znači i povećanje razine kontrole nad trošenjem proračunskih sredstava i povećanju transparentnosti podataka. Uvođenjem plaćanja preko riznice dovesti će do povećanja likvidnosti proračuna.