20.11.2023.

Mjesto dobre energije - Dan posvećen solarnoj energiji u Ivanić-Gradu

20. studenog 2023. - Zelena energetska zadruga u suradnji s Gradom Ivanić-Gradom poziva na događaj "Mjesto dobre energije - Ivanić-Grad" posvećen solarnoj energiji. Ovaj događaj održat će se 27. studenog u Spomen domu Alojz Vulinec, Beliceva 1, Ivanić-Grad, a uključivat će niz edukativnih aktivnosti kroz koje Ivanićani mogu saznati kako najlakše do vlastite solarne elektrane. Događaj se organizira u sklopu projekta “Dobra energija - Solarna energija za energetsku tranziciju” u sklopu kojeg je Grad Ivanić-Grad osigurao devet novih solarnih elektrana na javnim objektima. 

RASPORED DOGAĐAJA (ponedjeljak, 27. studenog 2023.)

17.00 - 18.00Obilazak solarne elektrane Spomen doma Alojz Vulinec

18.00 - 19.30Predavanje Zelene energetske zadruge “Kako do vlastite solarne elektrane?

Solarna elektrana kućanstvu godišnje može donijeti uštedu i do 85% na računu za struju. Ulaganje bez poticaja isplati se već za šest do osam godina, a s očekivanim rastom cijena električne energije u budućnosti razdoblje povrata ulaganja postajat će i kraće.

Predavanje “Kako do vlastite solarne elektrane?” obuhvatit će sve ključne informacije o solarnim elektranama za kućanstva, uključujući troškove ugradnje, administrativne i tehničke korake do solarne elektrane na krovu, način obračuna struje iz solarne elektrane, ali i pitanja vezana uz solarne elektrane na višestambenim zgradama. Predavanje će održati stručni tim Zelene energetske zadruge, vodeće organizacije u području građanske energije u Hrvatskoj koja je slična predavanja provela u preko 30 hrvatskih gradova i svakodnevno pruža podršku u realizaciji solarnih elektrana građanima i tvrtkama iz cijele Hrvatske putem servisa Na sunčanoj strani.

Ulaz na cijeli program događaja je besplatan. U svrhu osiguranja dovoljno mjesta za sve zainteresirane, organizatori pozivaju na predbilježbu za predavanje “Kako do vlastite solarne elektrane” putem digitalnog obrasca: https://forms.gle/TYfpatFfZyuHaa8F7 

Sudjelovanje u projektu „Dobra energija – SEET“ je dio šireg koncepta Solar City Ivanić-Grad čiji je cilj uvesti mjere energetske učinkovitosti u javnim objektima u vlasništvu Grada. Putem projekta sufinancira se postavljanje fotonaponskih elektrana ukupne instalirane snage 148 kWp na devet javnih objekata - uz Spomen dom Alojz Vulinec, postavit će se na dječje vrtiće Tratinčica, Vjeverica, Livada i Suncokret, te Modularni drvno-tehnološki poduzetnički inkubator, Komunalni centar i Javnu vatrogasnu postrojbu, Društveni dom Posavski bregi, te Kuglanu i Svlačionice SP-Zelenjak. Ukupna vrijednost projekta za Grad Ivanić-Grad je 1.862.648,16 kn, a sufinancira se 59 % ukupne vrijednosti.

Projekt „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“ financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.